Tuesday, May 30, 2017

Periuk GoShop meletup tengah live

Salam Readers,



hakak terkezut okay nengok menda ni.. da la tengah live.. peh.. mmg dahsat.. lepas meletup, siap kemek lagi.. mane org tak ckp periuk tu takde kualiti..


baru la live show.. 

pasni aku suspek, astrok dah tak buat dah live2 show ni.. kalau live pun jual ariani n telekung la.. huhu

p/s: shit happens bro..

Tuesday, May 23, 2017

Jimmy Fallon Hashtags

Salam Readers,

aku ada kegilaan baru sekarang ni.. haha now suke gile tengok jimmy fallon ni.. especially hashtags ngan game-game dia dalam The Tonight Show Starring Jimmy Fallon.. hahaha lawak weh.. menghiburkan benar..

sengal kan? hahaha

ok lah.. nnt update lagi ya..

p/s: kembali aktif menulis ke? hahah

Monday, May 22, 2017

green belt exam

Salam Readers,

serius, dah tua2 ni rasa kekok plak nak exam2 segala ni.. nk bgtau.. jumaat ni aku ade exam.. green belt katanya.. tp bukanlah teakwando.. ni berkenaan dengan SAP lah.. nk study, otak rasa benak plak.. so, kita zumba jap lah.. hahaha

apehal kau zumba? study la weh.. hahah

p/s: otak dah berkarat.. bak kata arwah cikgu sekolah rendah aku dulu.. alfatihah

Tuesday, May 9, 2017

wazers

Salam Readers,

Esok cuti hari wesak.. satu hari je.. hari rabu pulek tu.. so, tak ramai la yang amek cuti before or after.. tak ramai, bukan tak ada.. so jalan jadi masih jem.. biasanya kalau ada cuti2 ni kan jalan agak lengang gitu.. alah, biasa lah duduk kl ni kau memang kena selalu forecast perjalanan kau.. aku memang pengguna waze yang tegar.. walaupun hari2 nk pegi or balik keje.. bukan tak tau jalan, tapi nak tau ape jalan alternative and dengan menjadi wazer tegar, kita boleh avoid massive unusual crawl untuk jalan harian yang kita gunakan.. sounds very brilliant right? hehehe

wazers

walaupun begitu, everytime aku ngn encik shuben guna waze ni, time tu la kitorg akan berbicang.. mcm  mm bahaya sebenarnya sume apps yg ada gps location ni.. yup, ade baik n buruk.. so aku cadang nk listkan kebaikan and keburukan waze melalui pemerhatian aku ngn encik shuben.. hehe bukan lah formal study ke research.. just from our point of view:

Kebaikan Waze/Google Map dan apps2 yang sewaktu dengannya:

  1. Minimize the chances of getting lost anywhere. Contohnya macam kau pergi vacation kat obersi, tempat yang first time kau pegi. Google map je jalan2 area tu, in shaa allah tak sesat. Nak nak lagi kat bandar2 besar. Talking from experience, en. shuben nek basikal je round2 amsterdam tu hari
  2. Dapat mengelakkan diri dari massive jam yang teruk baq ang.. contohnya sebab banjir kilat.. ye la KL ni rajin banjir kilat.. rajin juga accident sana sini.. cukup la tercium montot kete lain sikit, ianya akan mengakibatkan 1 to 2 hours delay.. maka nya, beruntunglah kalau dapat elak menda2 ni
  3. Memudahkan pertemuan untuk pickup barang/ lepak ngn kwn2 kat tempat yang korg tak pernah terfikir pun nk pegi.. biasanya ni applicable untuk tempat2 best yang baru
  4. Menjadikan rumah saudara itu pasti di jumpai. Haaaa ni nak highligt sikit.. tak logik kot nowadays kalau sedara2 ajak datang rumah, pastu kau bole bagi alasan tak reti pegi.. waze ade kot? dahal kau malas cari sedara, ckp la susah la ape la.. pd aku, ni xle


Keburukan Waze/Google Map dan apps2 yang sewaktu dengannya:

  1. Kebergantungan penuh juga boleh menjadikan korg sesat lagi menyesatkan.. maka jika guna waze di tempat tak tau, tengok2 la sign board juga.. it has purpose.. mane tau tempat tu takde internet.. atau data korg tiba2 habis.. tak ke haru?
  2. Sesiapa pun boleh tahu kau kat mana now ni. Serrem tak bila fikir.. bila maklumat ni jatuh pada org jahat, temgok taburan paling banyak.. bom satu kali.. peh.. kau tengok.. hasil marvel aku ngn shuben.. takut pulak bila fikir.. haha 
most of the time aku rasa aku pengaruh tv banyak sangat bila fikir negative ni.. tp bila pk balik.. logik la weh.. haha

p/s: berdebar-debar pulak now ni.. why? ok bai, nk balik kampung

Monday, May 8, 2017

wonderful years

Salam readers,

hari ni aku nk cerita tentang perpindahan tempat duduk... dah jadi lali kat TM ni bila staff berpindah randah... Kitorg mmg setiap beberapa tahun akan buat re-org... dulu, masa aku kerja kerajaan, bila someone kena pindah or tukar department, tu mcm sesuatu sangat.... macam ada masalah displin gitu.... kalau takde masalah displin, mesti sesuatu sgt smpai org tak suke, n dia kena pindah... bila da keje TM ni, baru aku terfikir.. eeh teruknya mentality aku dulu weh.. kalau aku kekal mentality gitu, tak survive aku dalam TM ni.. haha

actualy, keje hakiki aku tak berubah pun everytime re-org. cuma management akan decide perlu tak relocate department aku... contohnya masa aku first time join TM, aku memang buat SAP team basis sehingga hari ni.. tapi dalam masa 5 tahun, dah 3 kali (termasuk kali ni) team basis berpindah group.. mula2 duduk skali ngn team apps, then team server.. now team middleware.. it's like i should care, but don't really bother my job task.. job task, masih sama, dan mungkin sama banyak (depend pada projek tahun tu).. job task, i just go with the flow.. ok je sume.. alhamdulillah

aku berdoa team baru ni akan lebih seronok, dua ronok, tiga ronok.. akan ada pertambahan team members, muka2 baru, wajah baru, tempat keje baru, meja baru, laptop baru (yeay), agm baru.. sume baru lah.. keje je keje lama.. haha masih scope yang sama.. tp aku rasa brilliant sangat TM buat mcm ni.. sebab, dia mengelakkan kita terus ada dalam comfort zone.. memang betul, 5years tu mcm hampir membuat aku tergelincir masuk comfort zone.. tp alhamdulillah, dengan adanya reorg mcm ni, dia mcm suntik semangat baru bila kerja dengan org baru... gittuuuu

tp tu lah.. tempat jatuh lagi dikenang.. apetah lagi tempat makan.. huhu

five wonderful years here

now i'm ready to move.. all packed.. ready, get set, go.. hehe tipu je lah.. pindah isnin depan.. tp dah siap pack tu, mm separuh la.. tinggal nk masukkan pc je.. oh ya, janggal beb.. kitorg 3 org je yg ala2 kuno pakai PC kat level 21 tu.. org lain sume pakai laptop.. hahaha ah nasib la labuuu.. janji keje beres..ok bye.. till then

p/s: a wise man used to tell me this: build a new bridge everyday, so you may cross the world. make a new friend everyday, so you can conquer the world.. gituu

Sunday, May 7, 2017

#31

Salam Readers,

It's my birthday. My 31st birthday. Alhamdulillah.

bila umur makin meningkat ni, da tak ramai bagi hadiah birthday dah.. hehe tp bukan takde, cuma tak ramai.. this is for me to remind my self, umur sebenar adalah bukan 31 yg dah digunakan tu, tp baki tu yg kita tak tau berapa je ada lagi.. huhu serreeemm tak nox bila ingat2 baki tinggal bape.. nah blanje gmbar kek hakak taun ni..

old, but i'm not that old. young, but i'm not that bold

haaa 1 slice je nko.. kedekut ke idook? haha ye la.. celebrate ngn my small family je.. sape nk makan sebijik kek? nnt la blk kampung baru bole beli kek besau2.. yg ko nmpak ni kek je, yg mentekedarah belakang tu? haaa biarlah rahsia.. nnt kau tau plak rahsia hakak yg maintain berat badan obesiti ni kan? kah kah kah.. kau pikir umo 31 ni dah lali azam nk kurus? akak bukan lali dek, akak lalu.. lalu je depan azam tu.. pastu sep sikit, cakap jumpe lagi tahun depan.. gituuuu.. haaa 

p/s: my greatest gift in life is you.

Tuesday, March 21, 2017

chu chu train

salam readers,

hoi hahah tahun lepas aku keluar satu post je weh.. haha mana dia istiqomah dalam menulis? mana mana? hahaha bukan tak ade benda menarik tahun lepas.. tapi banyak sangat benda smpai takde benda nk tulis kat sini.. hahah boleh? boleh la daripada takde.. ok cukup mukadimah stakat ni..

sebenarnya post ni takde tujuan.. cuma aku rasa atleast aku ada post utk tahun ni.. nk ucap selamat tahun baru pun da terlambat.. bulan 3 kau.. haha nak masuk bulan 4 pon.. tapi apa2 pun plan tahun ni masih in track.. alhamdulillah last year mmg capai target kpi personal.. allah permudahkan semua urusan keluarga kecil kami amin..

as time goes by, i found that our interest are changing.. i no longer feel bored watching the news, political issues and still i dont wanna get old to early.. therefore.. planning vacation tahun ni tetap ada.. yezza ada satu misi yang besar iaitu #misijelajahmalaysia.. hahaha tp oversea vacay juga inshaa allah menyusul..

planning economi juga ada strategi terkini tahun ni.. bukan apa.. memang rough la.. ye la, memang kalau boleh kita nak sume.. maintain lifestyle (which is mine is not that high.. aku bukan jenis org beg beribu, dlm beg cuma rm5 hahahha #mohonterasa), the best food for family, the best quality time (time is really literally gold as if in financial currency gold) with family. the best ride, the best house, and good vacay.. aku benci bila org ckp, takde duit tu buatlah cara takde duit.. noooo that is very wrong.. kalau takde duit tu, kerja la lebih keras utk dapatkan duit.. gitu caranya.. barulah maju ke depan..

but again, money is not everything.. it may buy you a vacation.. but it will never buy your enjoyment and feelings during the vacay.. so vacation is about being with the best people.. hehe..

eh banyak sangat sentuh vacation post ni... hahaha

dah la.. melalut da nih.. ok la till then.. nk blanje gmbar ape ek.. haha gmbar ni je la. jadik la.. hahaha


ihsan google.. make it happens peeps..


p/s: i miss my children even when they are in front of me.. is that normal? hahah who cares about being normal anyway? hahahhaha