Tuesday, October 29, 2013

inai di jari

hamboi tajuk.. awal no nk letak tajuk inai di jari.. hehe.. esok sebenarnya aku nk berinai dah.. almaklumlah.. amat tradisi.. aku tiga kali berinai.. orang melaka ada berinai curik, berinai kecik ngn berinai besau.. saje nk tulis hari nih.. sebab aku tahu esok dah takde maknanya dah aku nk blogging segala.. kan? huhu

aku berdoa agar majlis aku nih dipermudahkan, dan orang2 yang hadir sama amat happy.. semoga jodoh kami kekal till jannah.. amin.. hehe tak sangka kan da nak kawen? kap alip wen.. kawen.. hihi.. ok lah.. sebab da nk kawen ni.. aku memang dah perasan lama dah.. tak pernah aku letak gambar kami kat blog tercinta nih... hehe.. untuk hari yang berbahagia ini.. aku sisipkan gambar kami..


jemput datang wedding k..

ah, aku rase gedik plak letak gambar sesama cmni.. hahaha.. ah gasak lah.. nk jadi husband aku dah weh.. omg.. omg omg.. aku rase next 3 weeks ni will be very interesting and fascinating.. hopefully everything runs well.. and i may survive them alive.. hahaha.. dah la.. sebelum aku mengarut.. lebih baik aku pergi baca surat khabar.. banyak pekdah nya <-- peh gile rase tua siot.. cari kegembiraan dengan membaca surat khabar? apekah? hahah


p/s: bye.. nk balik kawen jap.. hihi

Friday, October 25, 2013

natrah yang amat menghiburkan

susulan daripada entry sebelum ini, iaitu bachelorette part 2, dimana kami telah dihiburkan dengan nyanyian yang amat merdu.. nah sisipan video.. oh ini amat menghiburkan


video

aku gelak sorg2 kat office yer.. mcm saitan!

thanks korg.. sangat menghiburkan.. yang langsung tidak menghiraukan masyarakat sekeliling.. memang berani.. hahahaha

p/s: aku kurang pasti, nk balik melaka ke tak petang nih?

bachelorette party part 2

Assalamualaikum dan selamat sejahteri..

hehe.. memandangkan waktu bachelorette yang pertama, tidak ramai yang dapat hadir, maka ada dikalangan rakan2 SGF lain yang membuat satu lagi bachelorette party untuk saya dan wanita.. hehe kat wondermilk, uptown damansara.. thanks dino, hamster dan natrah!! i am sooo happy yesterday..very enjoyable.. huhu especially bila natrah menyanyi.. oh my.. itu amat menghiburkan.. hahahah.. tp tu kena tunggu next post okay.. untuk kali nih.. ini entry bergambar.. huhu

mula2 datang aku dah mintak nk amek gambar banyak2.. tp takmo pakai phone sendiri.. almaklumlah.. phone tak canggih.. so pau fon hamster.. hehe.. ni hasil tangkapan.. first makan mcm brownies dia.. sedap.. tp manis lah.. nama pon cake.. hehe..



 
shuweet betul dengan bunga segala.. haha

 kemudian atas permintaan natra.. sume kena buat pose ini.. dan selepas aku menerima semua koleksi gambar, baru aku perasan.. shaiton sungguh.. natra yang cadangkan.. tp dia tak buat pon.. dem.. hahahaha

aksi selitan gigi.. anggun kan dino? anggun sekali..


hamster yang tak jadik sangat sebenarnya.. tp okay lah.. berbanding wanita.. hahaha
 
wanita, iya.. kau telah berusaha dengan gigih sekali untuk pose ini.. syabbas..  



aku, dengan sekali cubaan.. tetapi banyak yang dah tertelan akibat tegelak2 sambil selitan.. hahaha


haruslah aku letak diri sendiri yang terakhir... anggun kan? hahah.. u olls really make my day lah.. sebenarnya takde lah aktiviti sangat pon masa keluar ngn diorg nih.. lebih kurang cm hari tu.. cuma pergi wondermilk nih, nk makan kek.. plus aku yang bila ckp wondermilk, sentiasa aku craving dia punya fries.. mm sedap sekali.. selepas makan2, sebenarnya tak expect yang diorg membelikan kitorg sebuah muffin dan ada candle lagi.. sweet giler korg nih..


happy giler time nih.. hahaha

 iya.. memang sweet sekali.. tapi yang paling sweet ialah apabila mereka menyanyi "happy bachelorrette to you, happy bachelorrette to you" hahahaha memang sweet sangat.. in shaa allah aku akan share video pada entry seterusnya.. apa yang aku bole share sekarang adalah ini adalah respond aku ngn wanita ketika lagu itu dinyanyikan.. lead dia adalah natrah.. hahaha


iya.. kelakar sehingga menepuk dahi..

seterusnya bergambar sakan..




hamster.. kau ni kan.. sexy betul.. hahaha







last but not least, sayda bagi hadiah handflower.. hehe sweet sangat.. thanks sayangness.. n natrah bagi  wedding gift yang tidak boleh nk share kat public. yang penting i suke sangatt.. love chuolls.. hehe, so wedding gift yg aku dah dapat adalah daripada ecah, natrah n sayda.. nnt aku buat satu entry khas untuk gift saje.. yeay.. hehe

 sweet kan? hehe 

thanks korang.. bachelorette part 1 and part 2.. dua2 best sangatt.. sayang giler kat korg sume.. huhu datang tau majlis aku nnt... haha

p/s: oh ya.. weekend nih aku tak balik.. ayah ckp da xde ape nk buat.. so dia suruh aku rehat je kat kl.. mcm pelik kan? org nk kawen busy2.. huhu alhamdulillah.. dapat time kemas rumah weekend nih.. haha..

Thursday, October 24, 2013

lori garam tergolek

Assalamualaikum dan selamat sejahtera..
 
selalu kalau sesiapa pun termasak dan rasa terlebih masin, mesti orang tua2 cenderung akan melontarkan perkataan-perkataan seperti ini:

1. hoiiii... lori garam tergolek ke kat rumah kau?

atau ini:

2. kau ni nk kawen sangat dah ker? masin betul ni..

dan ini:

3. berapa beg garam kau taruk dalam lauk nih? ke kau masak pakai air laut?

dan yang terbaru ini:

4. banyak bonus kau tahun nih? berapa tan garam kau standby kat dapur?


haaa.. tapi ni bukan cerita aku yang masak.. pagi tadi, aku breakfast kat bawah mcm biasa.. biasanya mee goreng mamak adalah makanan yang sentiasa habis bila aku sampai.. so, hari nih.. nk dijadikan cerita, aku tiba awal di office.. dan terus p breakfast.. kelihatan mee goreng mamak masih  banyak untuk di beli.. maka, aku pun dengan semangat ambil mee goreng mamak sebanyak satu pinggan..

tapi ianya ketara indah kabar dari rupa.. mungkin selama ini dia cepat habis kerana memang cafe tu masak mee goreng mamak dalam kadar yang sedikit.. masin gile nk pengsan.. sudahnya aku makan sikit then kekenyangan minum air..

sekadar gambar hiasan.. sweet kat kitorg minum silang2 cmni.. hehe

tapi tadi aku minum sorg la.. mane plak datang dak puteri kan? tu gambau masa raya yang lepas.. selepas kak molly menghadiahkan kami tumbler Starbucks.. yeay... hehe.. ok rakan2.. selamat bekerja..

p/s: 7 days to go.. hehe ;p

Wednesday, October 23, 2013

counting days

assalamualaikum dan selamat sejahtera..

hari nih hari rabu, bersamaan dengan 23 Oktober 2013.. baiklah apa motif aku menulis hari dan tarikh hari ni? sedangkan ianya telah pun tertulis di bawah entry ini secara automatik.. baiklah, masa untuk berterus terang.. aku sebenarnya tidak keruan.. i'm counting days for my big day.. lagi 8 hari hendaknya da nk bernikah.. ya allah.. apesal aku cam berdebar2 nih.. takut, risau, happy (oh ini sudah semestinya) ah.. pendek kata bercampur baur lah.. but then, instead of rasa masa sangat cepat, aku rase mcm.. ya allah, lambat nyer lagi nak 1 november.. hahaha (tak tak.. bukan sebab aku gatal.. tak gatal pun.. cuma nk cepat selesai.. tak larat dah nak risau2..


ini sekadar gambar hiasan, amek dari en. gugel..


aku rase the clock is ticking very damn slow.. walaupun sebenarnya banyak jer yang tak settle lagi.. contohnya kad pun belum pass lagi kat sumeorg.. ah itu tak merunsingkan sangat.. yang lebih merunsingkan adalah:: baju nikah tak potong pon lagiiiii.. amace? risau tak kak tonnnn? risauuuu (jawab orang ramai..) ah gasak lah.. aku tak kesah pon.. because my kain baju nikah is in a good hand.. so, i trust my tailor jer lah.. sekian

p/s: tak sabar nk vacation yer sebenarnya.. huhu lama sangat da tak pergi berehat2.. hehe

Tuesday, October 22, 2013

schedule budak 5 tahun

assalamualaikum dan selamat sejahtera..

pada awal permulaan aku bukak blog a few years back, aku punya intention sikit pun takde nk bercerita sangat tentang diri sendiri.. maksud aku, aku takde nk bercerita tentang semua perkara seolah-olah membuatkan blog ini sebagai diary hidup.. aku menulis sekadar nk melepas geram.. which perkara yang aku tulis adalah tidak ada kene mengena dengan situasi yang aku hadapi.. well, everybody have their own way to release their stress kan? ada yg shopping, vacation, extreme sports dan lain2.. pada aku, aktiviti mungkin sedikit sebanyak menambahkan stress pada aku.. sebab tu semua kena keluar duit kot? mane ade benda free dalam dunia nih? huhu okay, tampak benar aku kedekut bukan.. dah lah mukadimah.. sekarang aku nk bercerita tentang anak buah kesayangan semua, puteri batrisha binti mohd hazlee..

semalam, kakak aku menerima panggilan telefon daripada sekolah dak puteri ni ha.. offer puteri untuk masuk pertandingan mewarna.. wakil sekolah tadika dia katanya.. kemain lagi.. tapi contestant yang lain sume six years old.. dia sorg jer 5 years old.. hebat jugak babam i ni.. hehe.. ni gambar babam sebagai iklan sebentar dalam entry ini.. winduuuu yang amat pada dia...

 comel kan? hehe semua ikan dia namakan ikan laga.. hasil daripada membela ikan laga di rumah..

puteri memang ada masuk art class sebagai kelas tambahan.. (kau tengok budak2 sekarang nih? aku dulu 5 tahun tiada sebarang kelas kot.. tadika je la.. ni siap art class, kelas mengaji, swimming class, piano class bagai.. haaa) long story goes short, dia ada skill untuk mewarna berbanding rakan2 sebaya nya yang lain.. (ye la, org da masuk kelas kan? mesti lah beza sket) mendengar offer yang begitu baik daripada sekolah, kakak aku dengan pantas bersetuju dengan cadangan cikgu itu.. so, dia pun call rumah utk bercakap sendiri dengan anaknya.. perbualan ringkas berbunyi seperti ini:

mommy: puteri, tadi AULAD genius call, dia tanya puteri nak masuk pertandingan mewarna tak?
puteri: wow, bestnya.. bila mommy?
mommy: rabu nih
puteri: mm tunggu kejap k mommy
mommy: e? awak nk pegi mana?
puteri: nk check ngan atuk dulu, rabu nih pegi swimming tak? if ada swimming nnt puteri bagi tau mommy k..

haaa nampak tak? nampak tak anak buah aku busy? nk ada apa2 event ngn dia kena early appointment k.. schedule fully booked tahu? haaaa kecik2 da busy macam menteri... cis oklah.. nk kerja.. bye2

p/s: congratulation honey.. can't wait until you move in.. hehe can't wait to get new housemate.. hihi ;p

Monday, October 21, 2013

bachelorette party

semalam, Super Girl Friends (SGF) yang amat awesome telah organize bachelorette partay untuk aku ngan wanita.. hehe.. organized by Seet, bday mate aku.. hehe (thanks cayang) dan dihadiri oleh makcik2 merah makngah yang tidak kurang banyak cakapnya.. hehe walaupun ini dikira mcm bachelorette kecil2an.. tp aku still happy gile dapat lepak2 makan2 ngn korg.. tema party ini adalah merah makngah.. makngah tak chu olls? hehe aku tudung je merah.. jadik lah.. hahanah aku sisipkan gambar gadis2 jelita..

aku, zahrah, zack, ecah, wanita n seet.. hehe

aktiviti bachelorette adalah makan, makan dan makan.. kemudian borak.. dan ambil gambar.. hehe.. simple kan? best berkongsi cerita sebelum dan selepas berkahwin bersama mereka.. kerana tiada cover2, editing, suntingan cerita.. semua yang benariinnn dongg.. hahaha ini adalah aktiviti makan2..



gambar disengajakan menyenget.. hehe

dan sejak dari bangku sekolah.. pemenang untuk aktiviti makan memakan ni ofcoz lah ini:

ZACK!! yang sedang makan makanan anaknya, berhadap dengan makanan dia, tetapi masih usha makanan orang lain.. tarraaa..

seterusnya aktiviti berborak dan bergambar.. hehe




oh ya.. aku maken gemuk.. sekian


p/s: ape yer preparation yang belum siap? den nk kawen lagi 10 hari nih.. haha.. oh ya.. baju nikah belum siap.. eh silap.. belum potong pon lagi kain nya... amace?


Thursday, October 17, 2013

Jemputan Majlis Perkahwinan Saya :)

Assalamualaikum dan selamat sejahtera..

hehe.. aku kan.. sebenarnya da nk kawen dah.. kap alip wen.. kawen.. hehe.. jadi, hari nih nk jemput semua rakan2 untuk hadiri majlis perkahwinan aku.. nah sisipan screenshot kad kawen..


click gambar untuk zoom.. huhu


lagi 14 hari jer weh.. nervous giler rasenye.. ye la, aku ni kat last minit punye orang.. banyak giler benda tak buat lagi.. kak yati pon dah mula bising2.. kak molly ape tah lagi.. huhu.. k la, nnt aku nk buat check list.. kalau sesuai, nnt aku share kat sini.. kalau aku rase lorat sangat, aku simpan diam2 dalam pocket.. hehe k.. bye..

p/s: sape nk card, comment sini pon boleh, fb boleh, whatsapp bole, viber bole.. bagi alamat sekali yer.. love chuolls..

Wednesday, October 16, 2013

Sambutan Raya Haji Kat Kampung

Assalamualaikum dan selamat sejahtera..

bukan main panjang weekend nih.. sungguh menggembirakan.. hehe.. entry kali ni just nk share gambar.. saje jer.. aku smpai amat awal kat opis hari nih.. dalam pkol 7 pagi.. tertido kat kete jap.. then naik ofis adalah kosong.. maka berniat mencoret sepatah dua dan turun semula untuk breakfast.. nih gambar sambutan raya kat kampung alai pada malam isnin hingga lah petang semalam.. sungguh seronok, dua ronok, tiga ronok.. huhu

majlis bermula pada lepas solat isyak malam isnin.. mak lang buat kenduri tahlil.. dan takbir raya.. aku rasa ni cm first time aku attend takbir raya malam raya haji.. selalunya takbir raya time raya aidilfitri jer.. seronok sebab jumpa semua sedara mara.. malam tu jugak lembu2 untuk dikorbankan telah tiba di perkarangan rumah kami..

nampak tak paksodin yang khusyuk itu? 

huhu.. kaum wanita semua kat bahagian belakang sikit.. saja duduk dekat dengan dapur.. senang nk tambah lauk dari dalam periuk.. tak gitu? hahah keesokkan harinya, kak nana (anak maklang) buat korban sekor lembu.. dan sekor lembu lagi dikorbankan oleh jiran sebelah rumah aku.. diorg buat kat area kawasan rumah kitorg sebab ada kawasan lapang sket.. senang nk sembelih lembu katanya.. ini merupakan gambar sekitar proses korban..



ayah dan abang hazlee.. kerja kuat.. hehe

dan yang lain semua adalah gambar penyembelihan.. huhu..

 ehem2.. hi handsome.. boleh ngorat?.. hahah

 
 happy dia lapah kulit lembu tau.. haha


 baiklah sekian entry untuk kali nih.. nnt update lagi yer.. bye..

p/s: i miss u already lah.. haish..





Friday, October 11, 2013

Salam Aidil Adha

Assalamualaikum dan selamat hari jumaat..

apa khabar anda di sana? saya di sini baik2 sahaja.. saya dah sampai di office seperti biasa.. saya rasakan seperti agak terlewat hari ni.. akan tetapi.. yang saya pelik.. mana perginya rakan2 awal pagi saya? kenapa semua tak sampai lagi? eeh.. ini menimbulkan prasangka.. adakah hari ni di ishtiharkan cuti umum yang saya sendiri tidak tahu? ekceli yang saya tahu, cuma melaka sahaja yang cuti umum hari nih.. hari birthday TYT.. haa.. bukan minyak TYT yer rakan2.. Tuan yang Terutama.. haaa

setelah membuat beberapa panggilan telefon kepada ahli keluarga ( sambil membincangnkan keraguan berkenaan dengan status cuti hari ini,) barulah saya terfikir.. oh ya, ni minggu raya.. memang patutlah ramai yang dah bercuti.. mmm dengan itu, saya ingin mengambil peluang pagi ini untuk mengucapkan selamat hari raya korban.. kepada sesiapa yang membuat korban pada tahun ini, tahniah di ucapkan.. semoga lombu2 anda sume sehat2 cmni..'


gomuknyooo lombuuuu...


bestkan? sebenarnya sambutan hari raya korban kat melaka takde lah se-hapening kat pantai timur.. cuma lately ni (past 2-3 years) aku rasa rumah aku makin meriah bila tiba sambutan korban nih.. tiap2 tahun ada orang korban lembu kat rumah aku.. jiran2 juga tumbang lembu kat kawasan rumah aku.. dan rumah aku jadi tempat melapah.. heey, seronok tahu? lepas pegi solat sunat hari raya, balik2 tu dapat tengok anak2 buah aku tenung lembu.. mcm tak penah tengok.. dan lembu tenung mereka balik.. oh ini agak aneh..

haha.. ok lah.. nk bekerja.. jangan lupa solat sunat hari raya pada selasa ni k.. lagi satu, jangan overdose makan daging lembu plak.. hehe.. ok bye lebiu

p/s: petang ni kalau fitting baju tak muat, aku karate pintu kedai kau!

Thursday, October 10, 2013

isu tudung

assalamualaikum dan selamat sejahtera..

pagi ni aku terlambat 10 minit daripada selalu.. tiba2 tudung tak nak jadi, then kunci rumah plak boleh hilang? HILANG? gile.. kau bayangkan dah la duduk sorg2.. then kunci hilang.. dem! isu tudung ni plak, aku mmg da lama tak pakai bawal lembut nih.. bukan apa.. da la malas nk gosok, then nk bentuk pun payah.. nk dijadikan cerita.. baju aku hari nih.. mmg sesuai dengan satu tudung nih jer.. dem.. aku bole tak ingat nk membeli tudung kaler nih everytime aku keluar.. cis

bila aku gerak dalam kete.. (smbil berdoa agar dapat parking free lagi hari nih.. ya, setiap hari keluar dari rumah adalah battle man versus time angkara parking yang tidak berkesudahan itu) aku kerling kat cermin pandang belakang.. peh.. kulup sungguh tudung aku.. ok, aku sabar lagi.. smpai kat parking TM (alhamdullilah dapat parking free.. walaupun dah hujung2) aku betulkan lagi.. smpai aku rasa, mm ok lah.. jnji boleh ternaik sket... ok lah tu.. aku pun terus naik opis.

smpai jer kat opis, aku jumpa geng2 breakfast (geng yang juga datang awal sebelum 7:30am.. huhu) kak zaidah n kak izyani.. dan dijadikan cerita, kak zaidah juga mengalami isu tudung pagi ni.. huhu tp dia tudung mahal lah.. pure silk.. lembut betul.. susah betul nk bentuk.. huhu jadi aku dengan rasminya mengishtiharkan bahawa hari ini adalah hari tudung bermasalah sedunia.. hehe nah aku sisipkan gambar aku masa dalam kete tadi.. saje amek.. nk tengok tuning tudung betul ke kelaut? haha

nampak tak mata dibesarkan agar tidak terpejam dengan flash yang mcm kilat!

lepas aku tengok gambar nih, aku terus rasa.. eh? nape aku senyum macam kura2 a? nih hari dah dekat.. dem.. adakah practice senyum ini satu perkara yang wajib? dem dem dem.. sekarang jugak aku akan practice senyum.. haha ok selamat bekerja


p/s: senyum senyum senyum



Wednesday, October 9, 2013

luahan carca marba

yes! hari ni smpai awal dan dapat parking free.. alhamdulillah.. hehe.. kalau tak, aku gusar sepanjang bekerja.. sebab kena aware keluar before five.. see? tak berkesudahan kan issue parking nih? kan aku dah cakap.. haaa.. ah gasak lah.. yang penting pagi tadi aku bersilat mengemas rumah.. almaklumlah.. tengah hari nih ayahanda dan bonda nk balik KL... hehe, lantas aku perlu mengemas rumah sebelum mak aku bising.. actually, dia takde la bising sangat sebenarnya.. sebab parents aku ni easy going jer.. cuma aku yang nk mereka selesa bila ada di rumah KL.. ye la.. parents kot.. tu je yang aku ade.. mane ada pengganti lain kan??

sesuai dengan tajuk entry, sebenarnya tiada sebarang isu utama nk dibincangkan ketika penulisan ini.. cuma sekadar luahan perasaan yang carca marba.. takde emosional, takde terlalu menekan, dan xde bendalah senang citer.. cuma aku nk berseronok menulis dan type laju2 pagi nih.. hehe pagi yang sungguh indah.. semoga seluruh isi hari ini indah2 belaka..

gambar dari google mcm biasa.. indah kan?

ah, hyperbola sangat.. pemandangan mcm ni kalau nk nampak kat kl, hanya menerusi internet sahaja.. mana kau nk carik? haa.. oh ya, aku lupe nk cakap.. esok nk lepak ngn gegirl.. nk makan2.. bukan ngn SGF.. diorg nnt 20 haribulan baru nk lepak.. ngn diorg kena proper plan la.. ye la, ramai.. kalau buat plan terkocoh kacah, mau sorg dua je yang muncuk.. takpe.. itu esok punye cerita.. ok lah, setelah beberapa ketika aku rasa rilex, sekarang aku nk buckle up bekerja.. kau mcm mana? pukul 7:50 am nih, da smpai tempat kerja belum? haa.. pegi kerja sana.. nnt aku berceloteh lagi..

p/s: ni apehal aku relax giler tak buat ape2 preparation nih? lagi 2 minggu lebih tahu tak? memang peh.. serrreemm

Tuesday, October 8, 2013

gunting dalam lipatan

selamat malam rakan2..

tadi vendor ade call aku, mintak remote server dan bring down.. interesting gak, sebab aku xpnah guna windows server.. sebelum nih guna AIX.. tak ku sangka, senang gila nk bring down server guna windows.. baiklah, sebelum penceritaan bertukar kepada unsur2 IT GIG yang sukar difahami ramai, adalah lebih baik aku meneruskan penceritaan dengan bahasa lay man..

baiklah, aku sebenarnya nak beritahu.. aku da boring duduk sorg2 kat rumah.. asyik2 aku tengok tv.. sehinggakan tv tengok aku semula.. (oh ya, aku rasa aku nk tukar tv yang lebih canggih sehingga angkat kening sahaja dah tahu kena on atau off.. ade tak?) jadi, macam2 jugak benda yang aku cuba lakukan.. biasanya kemas rumah lah (walhal aku rasa rumah ni tak pernahnyer nak kemas sangat).. selain tu, mengerjakan baju.. heeyy penat tau.. sape kate senang? kau dah la kena basuh.. ok ni xde hal sangat sbb guna machine.. then nk sidai.. dah sidai, nk kena angkat.. gosok... lipat.. susun semula.. haa.. ni duduk sorang nih.. belum ada family.. acaner tu?

aku respect giler wanita yang boleh jadi suri rumah tangga sepenuh masa.. dan kemudian mengambil keputusan untuk berniaga pulak dari rumah.. tak cukup dengan itu, mereka juga ramai anak kecil.. memang peh kak tonn... aku salute la kat kau.. sangat multi-tasking.. haaa.. nampak tak topik aku dah semakin makcik2.. haahaha.. bukan ape dik non.. perubahan zaman.. zaman ape? zaman bujang ke tak bujang lah.. hahaha

dah la.. aku da mengarut nau dah nih.. nah share satu video.. cara2 melipat baju paling mudah dalam dunia.. kau boleh try kalau rajen.. hehe..kenapa nama entry ni gunting dalam lipatan? eeh.. ikut suka aku lah.. haha


mudah bukan? hehe 

p/s: sape2 genius? tolong cipta machine ka robot ka.. yang bile ade je baju kotor, bukan takat tolong pungut, basuh, sidai, gosok, gantung sekali.. memang i beli lah.. hahaha

ikram 4 syria

assalamualaikum dan selamat sejahtera,

entry kali ini adalah entry serius berikutan dengan kekacauan yang telah berlaku di syria. semalam, aku attend talk ikram 4 syria di Multi-Purpose Hall, Menara TM.. Ya, sesiapa yang bergelar manusia memang akan tersentuh dengan pembunuhan secara kejam keatas manusia lain terutamanya pada kanak2.. penggunaan chemical weapon, bom yang mcm hujan, serangan 24/7.. tanpa henti.. ketika mereka tidur, ketika mereka sedang solat mahupun ketika mereka sedang makan (kalau ada makanan)..

walaupun issue ini telah berlanjutan selama 2 tahun, namun ianya masih belum terlambat untuk kita memberi sumbangan kepada mereka.. aku tahu, ada dikalangan pengumpul dana yang sekadar melepaskan batuk di tangga.. di mana mereka cenderung untuk menyampaikan bantuan sekadar di border sahaja.. mereka tak berani untuk masuk ke dalam syria/palestine/afghanistan.. tapi yang ini, confirm terus masuk.. ikhwan4islam.. bukan untuk meraih simpati, tetapi untuk mencabar kesedaran..

follow them on their facebook: ikram4syria

maaf, aku tak sanggup untuk share gambar2 kanak2 yang diseksa sebelum dibunuh, gambar orang dewasa yang mati bergelimpangan, gambar manusia yang menggelitik nyawa2 ikan.. bukan 1/2 orang.. malah beratus orang.. rejim assad nih pada aku, bukan manusia.. dia lebih teruk daripada binatang.. bahkan orang yahudi pun yang da sejak dari azali membunuh orang islam juga tidak pernah berbuat sedemikian..

bagi mereka yang prihatin dan masih berperikemanusiaan, hulurkan bantuan anda dengan DOA.. kerana DOA merupakan senjata terbaik umat islam.. dan bagi mereka yang bukan islam ataupun yang lebih berkemampuan, ini details untuk menderma.. (diambil direct daripada fb mereka)

Sumbangan boleh dilakukan kepada :

Tabung Kasih Ummah Syria
Bank Islam Malaysia Berhad
120290 100 63512
(Pertubuhan IKRAM Malaysia)
email : i4syria315@gmail.com



p/s: kalau betul2 nak feel, buka youtube untuk saksikan sendiri apa yang telah berlaku di syria.. maaf, aku tak sanggup lihat mahupun share.. tp ada beberapa yang aku dah tonton dan dah mengalir air mata..


Monday, October 7, 2013

selamat pagi isnin

assalamualaikum dan selamat sejahtera..

selamat pagi isnin rakan2.. aku doakan (untuk aku dan sesiapa yang membaca entry ini) supaya minggu nih merupakan minggu yang productive dan dipermudahkan segala urusan.. amin.. hehe.. tak sudah2 dengan issue diet.. aku kepilkan bersama kartun garfield yan aku rasa memang sesuai dengan jiwa aku.. hahaha


tanya orang kite kurus tak? tp bila dia ckp kite gemuk, rase nk lempang.. hahahaha


owh Garfield.. you are naturally sarcastic.. hahaha.. baiklah, toilet kat floor aku dah elok.. sejak 3 minggu lepas, everytime aku nk menggunakan toilet, aku terpaksa menapak naik turun tangga.. sekarang, tidak perlu lagi.. hehe.. ok lah.. nk dekat 8:30 ni.. selamat bekerja semua.. 

p/s: bila nk bergasak untuk bersenam nih? hahaha

Friday, October 4, 2013

kekotoran yang cantik

assalamualaikum dan selamat sejahtera..

selamat hari jumaat rakan2.. memang agak chaos jugak hari nih.. sebab banyak system yang down semalam.. alhamdulillah semua system under aku dah ok.. cuma tinggal satu jer lagi.. punca permasalahan semua telah dikenalpasti.. dan one of my bosses dah ada kat CBJ pon untuk monitor semua.. so, sementara lunch hour yang panjang hari nih.. sempat lah aku nk menulis sepatah dua kata kat sini.. nnt rindu plak.. weekend nih nk berjimba kat kampung.. macam2 plan aku.. list berjela2 smpai tertinggal kat rumah.. hahaha.. list dalam minda sudey...

baiklah, hari ni aku nk bercerita tentang kereta yang kotor.. time aku beli kete aku dulu, aku pikirkan, yang warna putih tu lah warna paling in skali pada waktu tersebut.. nmpak smart jer bila kete warna putih.. sebelum2 tu, aku dah pernah pakai 2 buah kereta.. dan kedua2nya warna silver.. dan aku rasakan bahawa warna itu tmpak tidak muda (alah, mcm kete org tua la senang ckp).. tp ternyata, parents aku sebenarnya memang membuat research tentang pemilihan warna kereta.. kenapa? sebab warna silver lah warna yang paling tak ketara bila ianya kotor.. haaaa (nampak sangat parents aku tahu aku bukan rajin nk membasuh kete)

bukan lah malas nk basuh kete sendiri, tapi memandangkan rumah aku tu bukannya parking mcm rumah teres, air paip pun susah nk carik, so.. memang tak pernah lah aku basuh sendiri kereta kat sini.. paling kuat pun bawak pegi car wash.. tp malas la nk pegi sorg2.. (ye alasan aku berjela2 hahaha) ye ye.. ok fine, memang aku malas nk basuh kete.. cis..

setelah blog walking sana-sini.. aku nampak beberapa idea yang memang bernas untuk orang yang malas nk basuh kete.. haha, ya aku yang smpai research yer.. hahaha well, who said that only clean cars will look gorgeous? hehe havva look at this: (source: google)

1. kereta berkeluarga

iyaa.. memang kau rajin benar nak melukis bagai seperti  ini.. yang ni aku suspek merupakan pengotor tegar yang berdegil untuk membasuh kereta.. instead of basuh kete, dia lebih sanggup meluangkan masa dan tenaga untuk melukis.. hahaha lukisan ini sesuai untuk orang yg mahu menonjolkan mereka mempunya keluarga yg bahagia.. (walhal dalam kete tu sedang bergaduh sebenarnya.. siapa tahu?)



2. kereta bercuti sakan

haa, yang ni kena ikut musim cuti apa.. kalau raya aidilfitri.. lukis lah ketupat.. kalau deepavali, lukis tarian (ok, aku sebenarnya tak tahu nk lukis apa.. haha)... kalau tahun baru cina, lukis lah naga.. baru lah in.. up to date gittew.. haha yang ini, siap letak santa claus..



3. peminat bola tegar

haa.. bukan takat logo FC masing2. malah boleh lukis pemain dengan skill lagi.. haa yang ni ronaldinho.. haa ko hado?



4. penculik bersiri

hehe.. nampak misteri sangat.. mungkin ditahan oleh abang polis kalau lukis ini.. tattottneee ittew.. hahaha




dah dah.. kesimpulan research aku nih.. tak payah la nk susah2.. kau pegi je le bayar.. pegi carwash.. abes cite.. tak payah nk melukis bagai.. dah xde kije ker? hahaha.. ok lah.. cukup 10 minit penulisan aku.. aku nk sambung kerja.. bye2..
p/s: ah engkau nih.. tanya sikit pon tak boleh.. sikit2 nk melenting.. bila orang tak bercakap ngn kau, kau kecik hati plak.. aku lempang karang..

Thursday, October 3, 2013

mentekedarah

hehe.. bagi sesiapa yang tak tahu apa itu mentekedarah, definition dia lebih kurang macam nih:

1. jamah: merasa sedikit makanan
2. makan: makan seperti biasa
3. melantak: makan semua sambil tidak ambil endah perihal sekeliling (lantak lah kau)
4. mentekedarah: makan smpai muntah darah..

haa... kira dia punya range dari atas ke bawah.. bawah paling dahsyat lah.. huhu.. tadi ada makan2 ngn team pawana.. team building aku hari tu.. diorg sbrnya nk bagi2kan hadiah.. dapat 4 hamper.. tp yg bestnyer.. diorg ajak makan dominos piza.. hehe, order then kenduri.. ada gak yang bawak makanan lain utk di jamu skali.. nah sisipan gambar:


 satu untuk kau, satu untuk aku.. dua untuk kau.. dua untuk aku..




sesi perebutan harta karun


seperti yg aku mention tadi, ada gak geng2 yang bawa makanan lain untuk dijamu.. huhu antara makanan dan ownernya lain yang ada adalah:

1. kak mala: baked spaghetti ::sedap ya amattttt
2. asrol: kek gula hangus <-- ok, ini aku kagum.. dia siap buat business lagi
3: kak sirah: karipap executive.. :: executive katanya... huhu sedap2
4. fye: cream puff :: memey habis letak depan aku..

sedap dan kenyang sehingga malam.. huhu, makan2 nih sebenarnya mcm side jer.. yang penting get together-gether.. best gak kawan2 ngn diorg nih.. mcm2 perangai.. furthermore.. besar la sikit ruang lingkup persahabatan aku kat TM nih.. huhu terima kasih rakan2 pawana.. korang memang fun.. huhu oh ya, terima kasih juga kepada GIT sebab menganjurkan team building ini.. serius, memulihkan motivasi diri untuk bekerja.. hehe, buat lah selalu yer..

lepas tengok balik semua gambar.. semua orang tampak normal.. bila sampai jer gambar aku.. terus abnormal..

mcm ikan buntal! demyu (gambar semua ihsan dari kak mala, thanks hehe)


p/s: mane janji diet? adakah go die diet? ok sekian..