Monday, December 31, 2012

kosong

assalamualaikum dan selamat sejahteri..

ye, awkward bila nk memulakan perbicaraan.. mane tak nye.. ko tengok history time line.. KOSONG! da mcm najwa latip.. eeh.. tapi aku tidak durhaka ya seperti dia.. oopss.. pedas di situ.. baiklah, kita tinggalkan dulu gossip2 liar artis2 malaysia.. dan teruskan dengan point utama entry ini..

iya.. seperti setiap tahun,  2012 juga ada penghujungnya.. alhamdulillah.. kita masih dipanjangkan usia untuk sampai ke tarikh ini.. hehe.. ape yg aku nk cakap adelah.. woi.. da nk masuk 2013 weh.. dah tue kau.. dalam mase umor da meningkat nih.. aku cam lihat balik sekeliling.. ape yg aku dah ade sekarang? ape yg aku dah tinggalkan? dan ape yg aku dapat capai?

ye la.. kehidupan ni kan adil.. setiap apa yg kita dapat, kita mesti lepaskan untuk capai yang lebih baik.. alaah.. risk taker la kate org putih.. tp bukan semua risk memberi pulangan yang memberangsangkan.. dan tidak semua manusia sanggup amek risk untuk maju ke depan..

tak cukup dengan itu.. time 2012 ni, aku tengok rakan2 seperjuangan semua berpusu2 memformalkan relationship kepada status married atau engaged.. haaa.. tidak ketinggalan yang menimang cahaya mata baru (1/2/3) ye.. stakat ni yg paling ramai adelah 3 org anak.. haaa.. (ni cite sume yg sama umur ngn aku ye).. keadaan dan situasi ini jelas menggambarkan mm.. ape ye? haaa takut nk menerima kenyataan yg aku cm err cm err da mature sebenarnya.. hahahha vavi..

ape yg aku boleh sampaikan adelah.. jangan pernah putus asa.. kehidupan masih panjang.. we lived only once and make it a very memorable and nice.. kan? falsafah gittew..



tak gitu jemah?


p/s: 2013 juga mungkin lebih indah :) kan sayang? ;p

Tuesday, October 16, 2012

die diet

haa.. die ke diet u olls? selamat sejahteri kepada rakan2 sekalian.. aku sepatutnya tahan makan.. tp ni ape da jadik? makin mejadik2 orang mengajak aku makan2.. kalo sket2 tu aku bleh tahan lagi la.. ni ajak makan..mcm da 2-3 hari tak tak makan punyer.. aku sebenarnya da naik bosan da ngn mende diet diet nih.. naik give up dah aku.. dulu aku pegi spa.. ade ke patut amoi tu ckp aku sepatutnya berat just 43-45 jer? gile kau? last berat aku 46 time darjah 4 kot?

kadang2 aku cm terpikir.. aku yg besar sangat ke masyarakat sekeliling aku nih cm shrinking? seingat aku time kecik2 dulu if teman kak molly or sesape org dewasa pada ketika itu utk shopping, baju orang dewasa semua kelihatan.. mm dewasa lah.. besar sikit size nyer..

now nih.. bile shopping.. kenapa baju org dewasa kelihatan seperti size kanak2? adekah aku yg amat besar? atau manusia semakin mengecil? confuse di situ.. aku bukan ape.. aku kadang2 rase cm.. eyy.. diskriminasi.. kah kah kah.. ye la, beauty lies on the eyes of the beholders.. kalau ko rase kurus tu cantik.. mestilah kau design baju kau utk nmpakkan org kurus itu makin cantik.. ko faham tak maksud aku?

maksudnya... bila majority baju di pasaran adelah utk org kurus.. maka semua manusia influence dengan mengatakan kurus itu sempurna.. ah.. sukati kau lah.. aku nk p makan.. ha.. sape nk ikot?


tell me.. who dare to say no to this? gosh!


p/s: denial denial denial..

Friday, October 12, 2012

bersihkan sawang

peh.. bersawang siot blog aku.. lame giler tak update.. sampai digelar anti sosial oleh dino.. ah.. sudah la kau dino.. sebuk dengan projek aquaria dalam opis dia..

oh ya.. cite pasal kehidupan orang lain.. kehidupan aku bagaimana pula? hehe.. maken bizi.. pastu tak sempat nk luahan perasaan kat sini.. so.. aku naik tensi dan mula tak keruan.. hehe.. kau percaya sume tu? kah kah kah.. ofcoz la aku tipu jer

aku bahagia jer.. tu yg smpai tak sempat nk menghapdate blog ku sayang nih.. nah aku sisipkan gambar terkini..

comel kan aku? ;p

maken gemok sebenarnya.. ye la.. bahagia lah katekan.. ni ha.. sume dok promote acai bery segala.. nmpak sangat aku da mcm tong drum.. cis..

p/s: memang nak kurus.. tp cuba offer nasik lemak.. confirm aku lupekan semua niat2 diet tu..

Thursday, July 26, 2012

perkara tersembunyi

alaahaaiii.. aok tu jgn la comel sangat.. tak sampai hati nk tinggalkan rumah cenggini.. huish..


seperti mencari perkara tersembunyi bukan? 


 p/s: hari ni mengantuk.. maybe sebab makan banyak.. astaghfirullahalazimmmm...

Wednesday, July 25, 2012

sleeping bag

seperti kanak-kanak ribena yang lain.. setiap hari aku memang hari yang amat menarik.. pelbagai kejutan sana sini yang aku terima setiap hari.. pendek kata, everyday is an interesting day lah.. sebenarnya entry hari ni memang ade kene mengena dengan kisah aku, tangga dan kunci kereta semalam..

seperti yg telah diceritakan didalam entry yg lepas, semalam aku telah mendaki adalah lebih kurang 200 anak tangga.. haaa.. da mcm batu caves nko.. tak reti2 lagi pas ni kalo lift rosak, sila tukar ke pakaian sukan yang lengkap.. termasuk sport shoes ye.. masalah semalam, haruslah aku tak bersedia seperti nk bersukan kan? nk ke kerja la katakan.. tp nasib baik pakai selipar je ye.. aina yang curious, terus text aku sebaik sahaja entry di post.. sms ringkas berbunyi seperti ini::

kasut ko? high heels lagi ke?
tingkat berapa ko duduk.. 

hehe.. total termasuk sampai ke kete, ada dalam 12 tingkat.. amace? tak kurus peha mak? habis gak lah lemak2 ternakan yang simpan bertahun2 nih.. heehe  rentetan daripada kisah bersenam tanpa di undang semalam, satu badan aku sakit ye hari nih.. almaklumlah.. tak berapa nak bersenam.. tiba2 jadi sprinter kan? kau hade? haaaa.. haruslah badan sakit2.. 


jadi, aku mengambil keputusan untuk tidur sebentar di err surau.. mm cm ni, surau kat tingkat 19 sebenarnya.. dan penuh dengan aktiviti bulan ramadhan termasuk pengedaran bubur lambuk.. jadi, aku rest kat cm partition yang telah dikepung kemas kat floor aku dan dijadikan tempat solat kaum hawa.. hehe.. takde org biasanya kat situ.. diorg solat situ if da terlepas zohor jemaah kat tingkat atas..  jadi, dengan pantas.. aku pun menuju ke tempat berkenaan.. tiba2 aku nampak ni.. 


haaa... tak terkejut kau? 

aku separa terlompat ye.. dan seterusnya aku terpegun sebentar melihat perkara tersebut seperti bernafas.. 



p/s: kak, nk tido kat surau smpai bawak sleeping bag segala..kau ingat nak tido smpai esok ke hape? kau memang juara lah kak.. aku kagum sebentar..

Tuesday, July 24, 2012

aku, tangga dan kunci kereta

semuanya bermula di pagi yang indah permai.. pagi selasa hendaknya.. mcm biasa, sebagai insan yang cemerlang, aku dah bersiap bukan main awal lagi hari ni.. bukan ape, merempuh jem yang amat teruk semalam membuatkan aku sedar, hari ni, kalau aku tak keluar lebih awal berbanding biasa, makanya.. besok lah baru aku sampai ke ofis.. aku suspek semua orang berpusu2 keluar awal sebab perubahan waktu kerja pada bulan ramadhan ini.. oh ya, aku tak ada entry selamat menyambut ramadhan al mubarak.. jadi, selamat berpuasa ye rakan2..

baiklah, aku teruskan cerita sebelum entry ni berubah tujuan dan menjadi tiada hala tuju nya lagi.. jam menunjukkan pukul 6.40 pagi.. cis, aku lambat 10 minit daripada perancangan keluar awal yang sebenar.. jadi, tanpa membuang masa, aku terus menuju keluar dari rumah selepas salam ayahanda.. sampai saje di lift, aku pun menekan butang turun.. tekan sekali, tak menyala.. jadi aku pun tekan tubi bertubi2 di situ.. juga tidak menyala.. lift pun tak ade menunjukkan sebarang keinginan untuk respon kepada tindakan aku.. baik, aku pun tukar strategy.. tekan button ke atas pula..

 kau fikir ini membantu? langsung tak jadik apa2 ye


baiklah, telah tiba masanya untuk aku terima kenyataan bahawa kedua-dua lift kat casamilla ni rosak.. nak mencarut, takut kurang pahala puasa.. jadi aku istighfar saje.. beratus kali di sana.. seperti semua umat islam yang lain, aku juga berpuasa pada hari yang indah permai ini.. jadi dengan semangat yg jitu, aku turun tangga dengan pantas sekali.. sehingga aku rasa watson nyambek boleh menangis dengan catatan masa aku.. [nasib baik takde org lalu lalang.. tuhan saje tahu keadaan aku sprint turun tangga dengan baju kurung bagai] bukan la sebab aku da lambat.. tapi lebih kepada faktor takot.. heee gelap nox tangga tu.. nk on lampu, taktau mane suis.. buatnye ada yg cuit bahu aku time aku lenggang lenggok turun tangga, acaner? haaa

sampai je kat kete, jam tepat menunjukkan 6.45.. peh, pantas gak aku nih.. sambil tersenyum melihat kereta.. aku berdoa agar lift pulih seperti biasa ketika aku pulang dari kerja petang nih.. kalo tak, issskkk.. tak sanggup aku nk menapak naik.. tinggi woo.. sedang aku syok2 mengelamun, aku pun seluk handbag sambil cari kunci kereta.. lalalala.. tiba2.. gampit! kunci tertinggal kat rumah.. [-1 markah puasa]

p/s: kau fikir senang ke nk mengharungi semula naik dan turun tangga? sudahnya aku lambat juga ke kerja hari nih.. sekian..

Tuesday, July 17, 2012

changes

changes can happen, if only you let them happen.. look what happen to Korea within these 36 years?

2012


the question is, what will happen to you when you reach 36? :) think about it..


p/s: hardest thing to do, is to start first :) good night :)



Monday, July 16, 2012

matahari juga tersenyum

ini post agak jiwa sket.. sape tak suke, pergi muntah kat sana.. jgn baca.. kah kah kah.. \



matahari juga mampu tersenyum.. 


alaa.. kadang2 seronok gak rasa bunga2 cmni.. hehe let me enjoy d moment la.. kau jgn la dengki.. pergi main sana jauh2.. huhu


p/s: if marriage is a gamble, i hope i win big.. with you ;p

Wednesday, July 11, 2012

untuk sape? untuk aku la..

seriously, first time aku dengar lagi ni, aku yang cm..

lagu:: kuatkan radio
aku: kuatkan radio? 
lagu:: kuatkan radio
aku: kuatkan radio?
lagu:: kuatkan radio anda..
aku: radio aku?

ape yang berlaku nih sebenarnya? ah sakai.. sambung pulak dengan 

lagu:: untuk dia 
aku:: sape?
lagu:: untuk dia 
aku:: sape?
lagu:: untuk dia 
aku:: sape?
lagu:: untuk dia 
aku:: sape?

ah, aku yg sakai sebenarnya.. lama2 best gak la lagu ni.. ape? kau tak suke? eh.. kau punya pasal lah.. hahaha nah sisipan video tengah malam..




p/s: jgn terlampau tak suke.. hasilnya.. terngiang2 untuk aku, untuk aku hey hey!! musibah betei..





citra karisma

ye aku tau, agak terlewat untuk aku mengumumkan perkara ini.. setelah genap 1 bulan aku meninggalkan UTM, aku telah menerima panggilan yang tidak terjangka daripada ISC.. particularly kak amy dan kak linah.. mmg agak memeranjatkan bila mereka memberitahu yang aku telah tercalon sebagai penerima anugerah perkhidmatan cemerlang 2012 daripada UTM.. perasaan aku waktu tu.. bercampur baur.. rasa sedih, gembira, berbaloi.. dan sedikit terlambat..

namun, aku amat berterimakasih kepada pihak UTM kerana telah sudi untuk memberi aku peringatan manis moment terakhir bersama UTM.. dengan rasminya, aku telah menerima anugerah perkhidmatan cemerlang UTM 2012 pada 3 July 2012 yg lalu..




since ni first time aku terima anugerah sedemikian rupa.. sememangnya, aku sepatutnya lebih bersedia kan? tidak.. aku tak sempat nk buat semua tu.. aku memang tak membeli sebarang baju baru.. aku sendiri tak percaya pada apa yg aku nak lakukan pada waktu itu.. sehingga aku berjumpa semula dngn bff, yuki yaya.. dia yg buat aku sedar.. eh? takkan tak beli baju baru kot? hasilnya.. ok, aku dapat sepasang baju raya ke -3.. hehehe.. nih aku sisipkan gmbar aku yg terpampang dalam website citra karisma dan dalam buku cenderamata.. hehe 


tahniah di ucapkan kepada semua penerima anugerah tahun ini.. dan bagi rakan2 yg lain.. insya'allah tahun depan ada peluang lebih besar.. kenapa? kenapa? sebab aku tak compete lagi tahun nih.. kahkahkah.. dah lah.. aku da mengantuk.. selamat malam sayang..


p/s: there are things that i don't know, and i don't wanna know..


Tuesday, July 10, 2012

distance



it is hard to describe in words..
never can be described in words.. 
only can be told through actions..

p/s: take care, coz i care :)

awkward train ride

bila nak mula menulis semula, tak banyak yang dapat aku ceritakan selain daripada ape yg berlaku pada aku.. sekurang2nya apa yg terjadi sekeliling aku.. aku masih suka untuk blogwalking.. namun masa untuk mencurahkan idea2 bernas seperti beras nasional masih belum timbul.. aku belum lagi bertembung dengan mana2 subjek menarik.. almaklumlah.. berita sekarang penuh dengan cerita2 politik.. katenya da nk dekat pilihanraya.. jadi.. perkara pelik tapi menarik, tak tetangkap pula oleh mata aku..

mukadimah yg tidak berhala tuju yang memang aku jangkakan.. oh ya, mari bercerita tentang apakah life aku yg kini.. hehe, setelah aku meniggalkn JB, aku melangkah masuk ke alam pekerjaan yang baru di TM [ah.. ni semua org da tau.. asik2 cerita benda yg sama dari 2 bulan sudah bukan?] heheh.. bukan ape.. biasalah, masuk tempat baru.. semua pun janggal pada mata kasar.. bukan saje di office, malah di rumah juge sudah lain..
bila balik rumah, ade mak n ayah.. bahagia nye... hehe.. dibandingkan dengan sebelum nih.. bile balik rumah, aku tengok dinding, dinding tengok semula kat aku.. oh, agak bosan dan tragis di situ.. 

abaikan kisah itu, aku nk bercerita tentang kaedah aku ke kerja.. ya, aku dah tak drive seperti selalu.. sejak dulu lagi aku selalu rasa perlukan sedikit masa dalam satu hari for me to read my books.. bukanlah semestinya buku pendidikan, lebih kepada buku cerita dan buku2 yg aku suke lah.. dulu, time aku membaca adalah sebelum tido.. dan biasanya akan terlalai bila aku dah menjadi terlalu letih.. sekarang, aku ada 45 minit pada waktu pagi, dan 45 pada waktu petang yang memang wajib aku akan membaca.. weee...


ye, aku naik lrt p office.. from gombak, aku parking.. then terus ke kerinchi.. kau nak tau kenapa aku mewajibkan diri membaca? sebab2nya adalah::


1. Buku masih baru, dalam plastik lagi 

ye.. aku banyak membeli buku cerita ye.. tak boleh ada duit sikit.. kalau teman jebat pegi kedai buku, aku yg melebih2.. ye la.. aku cm suka baca buku self-enrichment.. <-- ni kalao pegi MPH la.. kalo agak2 aku hilang tiba2 dalam MPH, kau cari je aku kat bawah2 rak tempat self-enrichment ni.. memang aku ade kat sini.. hehe, jadi.. buku2 yang aku sempat baca summary je sebelum ni, dapat di baca.. ye la.. bile lagi? takkan nk tunggu outdated kot? kan? kan? kan?



2. Abg Joe bagi buku cerita 

bukan satu tetapi lapan buku cerita bergenre jenayah.. err.. aku tak berapa suka sebenarnya yg ganas2 ni.. tapi bila start baca, ehhh...layan pulok.. nih salah satu yg aku da abes baca::

mencabar dan semangat yang mengagumkan.. namun tidak sesuai untuk bacaan kanak2 dan remaja bawah 18 tahun ye..



3. Tambah ilmu pengetahuan

Cliche kan? ye la.. aku pun tauuu.. hehe.. anyway, aku cuba untuk mengelakkan membaca perkara yang sama aku laksanakan di pejabat.. at least nih jadi cm opportunity untuk aku timba knowledge lain selain IT.. untuk IT tu, insya'allah i'm working hard to get them at work.. for more than 9hours per day :)



4. Awkward feelings during train ride

cuba kau bayangkan.. time naik train, ape yang kau pandang? adekah kau akan mendongak ke bumbung train? [aneh, mcm sakai gamaknye] atau kau menunduk ke bawah [where usually there is narrow space within them].. percayalah cakap aku. 45 minit perjalanan, kalau kau tend to look outside the train.. kau boleh rasa pening nak muntah... worse than that, adekah kau nak tengok tanpa arah tujuan? ye.. aku mula2 mcm ni lah.. until aku terperasan, yang orang di hadapan aku mcm perasan aku tengah perhatikan dia.. taak tak, yang sebenarnya aku pun tak tau nak tengok mane.. awkward la nate.. 


hasilnya, aku dah baca beberapa buku.. dan ada buku2 aku yg lama, aku repeat semula.. mm.. syok gak.. hehe haaa.. itu dia.. bukan main panjang entry kali nih.. cukuplah setakat ini.. sehingga di lain lembaran..


p/s: the only thing that you can change deeply in the world is YOURSELF.. good luck :)

Monday, July 9, 2012

malam yang tak panjang..

aku tak plan nak bercerita panjang.. hari nih exhausted giler.. KL mendung dan hujan sepanjang hari.. dan aku tak keluar dari office dari pukul 8:30 a.m - 7:00 p.m.. syabbas merra betta.. syabbas.. **prap2.. bunyik jari2 yang diregangkan..

 ok, after a while aku tak dengar lagu ni.. oh ya.. one of my favorite anyway.. rasanya da beberapa kali di share di sini.. tp nk share lagi hehe.. nah.. amekau..

 love me when i'm gone?

 sometimes it feels like karma.. i love Malay Drama so much that sometimes i feel like my life is a drama.. i'm in a role play peeps.. huhu p/s: i'll never let u down, even if i could.. :) selamat malam sayang..

Sunday, July 8, 2012

nanite sayang

aku da nk tido sebenarnya.. tp time tengok2 timeline.. ade pule drama di twitter.. fuh, da lama tak tengok nih.. ni cm kira wajib tonton.. hehehe **makan popcorn.. nom nom nom.. lepas pk2 balik.. mm.. okla, kau nk drama, pegi la drama sana.. aku da ngntuk.. esok kerja kot? budak3 ni, underwear pun mak ayah belikan lagi, tapi bile bercinta.. dunia pun lupe.. mm.. ok la.. pandai2 la kau kat situ.. nah aku kongsikan lagu tidur aku.. hehe




ape? jiwang? eeehhh.. ikut suke aku lah.. kahkahkah

 p/s: mesti la jiwang.. dalam hati ada taman bunge.. kau mane tauuuu.. hehe

ipconfig

ye ye..aku tau lah.. akujanji dari jumaat hari tu nk update blog nih ha.. tp sowie honey, ade internet configuration yang aku terpaksa selesaikan sebelum meneruskan penulisan.. masalah dia takde lah besau nau.. eh..maksud aku takde la besar sangat masalah dia.. aku rasa mmg tak besar..

mcm nih cerita dia.. aku start pasang internet hari khamis.. since waktu tu aku bekerja, yg ada kat rumah cuma ayahanda dan abg ju.. aku pun satu gak.. da tau org nk pasang internet, aku tak install siap2 desktop ni.. aku biar je dia tersadai kat tepi.. [eh, kasihan pule nasib desktop ni.. huhu] long story goes short, bila aku pasang desktop ni, didapati ianya tidak mempunyai sebarang wifi slot didalamnya.. ok, aku agak kecewa tetapi sebenarnya aku mmg dah cadang nk pakai LAN.. bukan ape, lebih stable kot? aku nnt nk wat keje dari rumah nnt, harapannya kenalah internet yg stable.. tak gitu?

aku rasa lah.. kalo wifi, bukan tak stable, tp tendency nk terputus2 tu cm agak tinggi kot? so, aku pun pegi beli LAN cable ngn ayahanda kat selayang.. <--punye lah nk cite kesusah-payahan aku smpai keluar pegi beli cable segala.. haaa.. masalah problemnye sekarang, pas aku pasang cable, still tak boleh nk connect ngn internet.. gampit sungguh kan?

jadi dengan semangat membara, aku pun meminta pertolongan daripada pihak2 yang berkenaan.. [hehe, kalau la diorg tau aku org IT, mesti aku tidak dilayan kn? hehe alaaa.. ko igt asal nama org IT, sume komputer-puter ni aku tau ke? ade gak yg tak tau.. [mm,malas nk pk sebenaryna kah kah kah] jadi, jangan la stupid n arrogant kan? bak kate org tue2.. malu bertanya, sesat kau kat situ.. haaaa] soalah aku mudah saje..

"kenapa tak boleh connect ngn internet eh?

kumpulan jawapan yang aku dapat::

1. kable tu rosak kot?
      :: nampak nau menipunyer.. aku da try dengan bersungguh2 kat kedai tadi.. ok je aku tengok?

2. internet ko tak cukup power la?
      :: come on la beb, unify VP20 kot? hello?

3. computer akak tu rosak la, kene format.. kalo akak nak, saya boleh buat, rm100 aje..
     :: ini mcm nk mintak lempang.. boleh aku mintak tolong, kau promote business ko kat aku?
        dah mcm perangai MLM kau ni.. aeeeiii.. rase nak tassss je

oleh kerana kecewa dengan semua jawapan itu, aku mengambil keputusan untuk buat sendiri config nyer.. ha.. tak susah rupenye.. tp 2 hari la aku cari solution.. hahah.. sengal gak aku nih.. hasilnya.. alhamdulillah.. connected jua akhirnya.. haha.. ni je solution dia::

simple betul sebenarnya.. thanx mr. google..

ok lah.. terlalu teknikal pula bila aku baca balik ape yg aku tulis.. cis

p/s: harap2 tak tukar jadi perbincangan robot bot bot pule di sini.. kah kah kah.. 







Friday, July 6, 2012

perkara pelik

entry ni sebagai hint untuk ape pekerjaan aku sekarang.. sebab aku masih baru, dan aku memang tak reti langsung nk describe mcm mane kat kau.. ni screen shot ape aku tengah buat sekarang..

kau faham? the truth is, aku pun belum berapa nk faham lagi.. phew

bila aku mengadu perkara ini kepada org yg tersayang, semua cakap.. takpe.. u'll soon catch up.. mm aku yang..mm amin.. hopefully la.. naik benak gak otak aku.. mau tak nye.. baru skang ni aku rasa otak aku cm berkarat kot? apekah?

hari2 berdoa agar pick up aku mcm ferari.. mslhnya aku yang sedar merasa pick up aku tak ubah seperti saga sahaja.. mm.. jgn risau.. aku akan bercerita berkenaan dengan perkara pelik ini lagi sepanjang perjalanan aku kat sini.. sebab aku cm tak tau nk articulate cm ne problem aku sebenarnya.. yang penting, solutionnyer adelah kena belajar.. 


p/s: everytime aku bercerita tentang perkara ini pada kak molly.. dia akan buat muka confuse dan tanya 'amende kau mencarut nih?' kah kah kah.. 


yang terlewatkan

beberapa hari lepas, aku terima panggilan panas daripada dino yang berbunyi lebih kurang mcm ni::

dino: bro, adekah kau telah menjadi anti-social?
aku: eh? apehal pule?
dino: blog kau da sebulan takde update bro..
aku: ha? yeke? hahahaha

ok, sekian..

bukan aku takmo update, tapi June 2012 is very hectic la machaa~~ banyak sangat perkara berlaku, smpai tak terhapdate blogkusayang ni.. antaranya adalah:-

  1. berhenti kerja dari UTM
  2. pindah rumah jb - kl
  3. buat SI kat bank, sebab tukar gaji segala..
  4. start kerja kat TM
  5. final exam 
  6. final assignmentsssssss
  7. internet takde (broadband bertukar menjadi berukband)
haaa.. ape? sikit? meh sini nk lempang kau.. 

banyak weh aku nk share.. tp tak sempat.. tp semalam, diorg da pasang unify kat rumah.. hehe, tp aku yg tak sempat nk configure internet ke desktop.. desktop yang asalnya bukan milik aku dan telah aku publish untuk menjadi hak milik kekal peribadi.. kah kah kah.. ye, tangan gatal gile.. menggeletar rasenye tak menulis.. ni nk tulis simple pun jadi berjela.. memang dasar bukan?

nantikan aku di entry seterusnya.. dan entry bulan 6, aku biarkan jadi rahsia.. kahkahkah


p/s: awk ni kekwat semacam, bukan nye kite jumpe lg kot pas nih? adesh..


Wednesday, May 2, 2012

activity 4/30 and activity 5/30

ye bukan satu, tapi dua aktiviti hari ni.. hehe tamak tak tamak aku nih? ok mari kita mula bercerita tentang aktiviti aku hari ni.. ofcoz la selain daripada pergi kerja.. tu cm da kira cm hakiki kehidupan.. walaupun aku meniti hari-hari selepas notis tersebut dengan rasa agak melankolik, namun aku tak mahu memori-memori akhir aku di UTM ni digambarkan dengan warna2 yg sedih.. jadi, aku just go with the flow.. hehe

aktiviti pertama aku, lunch dengan ex bos.. hehe thanx dr. kassim.. dia blanja makan nasi beriyani tadi.. sedap weh.. 1st time makan kat pak akob.. sedak nyeeee.. lebih enak dan lemak berkrim bila orang belanja.. nikmat gile makan.. kah kah kah.. oh ya, dr. kasim.. banyak sangat memori dengan beliau.. dia lah yg interview aku.. time tu ada 8 orang panel.. semua wakil daripada unit masing2.. aku ingat lagi, time tu seriously, aku ingat dia chinese..


thank you dr..

bekerja dengan dr. kasim, memang tough.. he knows what he wants and he wants it to be fast.. dia betul2 ajar aku mcm mana nk survive dlm organisasi yang penuh dengan end user yang menggunakan bahasa selain daripada C, Java dan ASP.NET yang aku guna selama ni... dia banyak ajar aku how to really communicate with people.. dan aku sangat ingat ayat dia time dia abes term.. "if you survive under me, u will survive anywhere".. and i admit, it is very true.. thanx dr, for all experience, knowledge and guidance u gave to me, to us, ISC fam.. you gave us precious knowledge and experience..

fuh.. tu dia di sana.. luahan.. huhu tak pernah ye begitu sensitive begini.. hehe.. ok, aktiviti aku yang kedua.. cycling.. ye, aku tau.. kau pun tau.. aku tak pandai naik basikal.. tapi i take the challenge from hidayat.. dia cakap, cik sya, before keluar, make sure pandai naik basikal dulu k.. hehe.. ok, aku pun join diorg.. aku yang sakit gile kot? cmne diorg cm bleh steady je? da la aku pancit kot tengah jalan.. if it is not because of my mission to do at least one activity per day, i will not do this again.. hahaha tapi seronok sebab ramai2.. kebetulan terserempak dengan group sps.. nampak prof rose sekali :).. lama tak jumpa prof. rose.. diorg jog ramai2.. tampak seronok pule.. hehe siap ada constructor utk warm up tu.. huhu

jadi, aku balik rumah dengan penuh rasa gembira... dan hari ni, aku rasa 1st time kot beramah mesra dengan jiran2.. turun dari parking lot, ada amoi tegur aku.. tanya aku seronok tak duduk sini [mungkin kerana muka aku seronok kah kah kah] dan mcm2 lagi dia tanya aku.. da mcm polis pencen menjawab.. huhu.. tipu, dia tanya kejap je.. lif bukak, aku pun masuk la.. hehe dalam lif pulak, tak pernah ada org nk soal jawab, ade pule pakcik bertanya..

pak cik: nak, baru blk keje nak? 
aku: a'ah pakcik.. 

dia terus borak... 

pak cik: pakcik pun same ni.. jem tadi.. fuh.. tak boleh tahan.. 
aku: oo pakcik dari mane?
pak cik: dari town.. anak dari mane?
aku: skudai je pak cik..

then lif terbuka.. aku pun bagi salam dan jalan.. ok, lepas tu terus terfikir.. apekah yg telah berlaku? haahaha i've told u so.. good things happen when u go for it.. huhu

p/s: adekah itu betul2 pakcik? dem mcm misteri nusantara di sana..


Tuesday, May 1, 2012

totally adorable

ye, kau nk impress aku? cakap lah pasal hukum hakam agama.. especially bila aku tak expect kau akan cakap mcm tu ye.. di kala perbualan biasa.. tapi yang ini lain, yang ini totally adorable..


soalan saya.. kenapa tak kawen? huhu


ntahnye.. bukan tak kacak kan? kacak gile kot? tapi maybe mcm yang dia cakap, maybe sebab dia yang amat sibuk ye... tapi tak sangka la yang dia punya thoughts was like, mmm berkualiti.. hehe [ah, kalau dah suke, cakap ape pun aku suke je kot? kah kah kah]


dah dah.. kilat sabung menyabung dah ni.. nk kene panah petir ke nox? assignment dari semalam tak siap2.. bloging kemain laju lagi type.. hape nih?


p/s: say it before it is too late.. i'll be gone soon, real soon..



Monday, April 30, 2012

makanan iblis

typo bukan satu perkara janggal di kalangan pengguna gadget dan sebarang machine yang mengeluarkan output.. tapi yang ni, buat aku tersembur kejap tadi..


macam saitan! eh iblis.. kahkakah..

aku sebenarnya tengah buat assignment.. tp, org ckp tak elok belajar time2 senja and maghrib.. so, aku berhenti untuk blogwalking sebentar.. heehe.. pelbagai alasan aku..

p/s: hari ni tak dapat nk buat activity sebab terlupa bawa baju sukan.. takpe.. ke try siapkan assignment k..

Sunday, April 29, 2012

i could be a superman

hell yeah.. i wish i could try this some day.. i could be a superman too.. the real superman.. hehe


not really superman lah.. more like keluang man.. hehe

what ever it is, it does seems extraordinarily fun!! 

p/s: apehal aku cm relax relax tenang nih? walhal assignment tak siap lagi dan dateline adelah esok.. mungkin esok baru rasa kelam kabut kot? hey hey.. esok kerja k.. bukan cuti pon? cis


activity 3/30: embracing the breezy moment

hari ni hujan setengah hari buat aku melekat di rumah sepanjang hari.. ya, ini merupakan salah satu aktiviti yang pasti aku akan rindu.. memandangkan jadual aku yang pack dan huru hara bulan lepas, aku tak dapat nak recall bila kali terakhir aku dapat peluang untuk baring sepuas2nya.. bersama sedikit percikan hujan.. dan bau hujan yang segar.. hurm.. so refreshing.. 

selain daripada sebenarnya ada assignment submission esok, aku juga kena start packing2.. aku buat sket2 la.. aku rasa kena sewa lori ni.. bukan nak angkat perabot.. tp baju aku je kot? oh.. adekah ini yang aku selalu maksudkan dengan tiada baju setiap kali nk keluar? tak sangka besar jugak almari aku ni.. sehingga dapat menanggung kapasiti baju sebanyak ini kan?.. mm, ape lagi aku nk bawak balik? 

oh ya.. set tupperware aku.. heehe mcm makcik2 tak? sebenarnya tak pakai pun.. dah member aku jual, aku pun beli la.. seronok plak tengok diorg ni berebut2 beli tupperware.. aku pun join la.. sudahnya, tersusun elok saje di corner dapur.. mm, maybe semua tupperware ni boleh berkhidmat di KL..mungkin lebih bermanfaat.. heehe..

mcm mane la aku boleh terpengaruh ni sebenarnya? aku pun tak pasti.. kah kah kah

positive thinking is like this.. mungkin banyak kegunaannya suatu hari nanti.. haha k lah.. nak wat assignment.. tp teringin plak nk makan mekdi.. kuar jap la.. bye

p/s: eh.. rasa sesuatu plak.. teringat kat mr.F :).. k bye

Saturday, April 28, 2012

activity 2/30 :: tengok wayang

hari ni timeline, dashboard, wall sume berderu cite pasal bersih 3.0.. sokong atau tidak bukan itu persoalannya... aku tak mahu jadikan blog DILLIC ini sebagai platform perjuangan politik mana-mana pihak.. cuma aku rasa mcm tak kena lah suara rakyat melalui demonstrasi ni.. sedih tengok makcik2, adik2 kecil, pakcik2 tak brapa sihat berkumpul ramai2.. apetah lagi melihat jejaka2 kacak di sana.. sekali tempat tu kena bom, hamekau.. sume pupus.. kurang populasi rakyat malaysia.. dan makin tinggi peratusan kes kepupusan jejaka kacak malaysia.. haaa


ok.. abaikan pandangan politik tidak profesional aku diatas, seperti yang aku dah janjikan, satu hari satu aktiviti bagi memperingati kenangan UTM.. hehe hari ni, aku da letak satu lagi aktiviti.. tengok movie dengan kak amy.. hehe cite the avengers yang kalau ikut aku sorg, mmg aku tak tengok.. kalau diberi pilihan, aku pilih cerita kartun atau romantic comedy yang tak payah fikir banyak2.. hehe.. tp aku yakin dan suka dengan phrase ini --> 'good things happen when you go for it'.. it always works anyway :) nah movie trailer untuk tatapan umum..



kenapa cerita ini mengigatkan aku kepada cerita kartun he man? owh.. mungkin keluaran tahun yang hampir sama agaknya..


tapi pada waktu siang ni, aku punya aktiviti perlulah buat assignment ye.. ade submission on monday.. bizi gamaknye.. tp masih mahu blogging.. hehe


p/s: mesti lah tak sama, tengok wayang kat KL takde kak amy kan? :(


Friday, April 27, 2012

activity 1/30: shop till you drop

seperti yang telah dijanjikan semalam.. setiap hari, satu aktiviti.. hehe :) so, today i spend my time with my bff, yuki yang amat hiba dengan perletakan jawatan saya.. ya.. dia diantara orang yang paling sedih.. dia dan kak amy.. dan aku juga, amat berat nak meninggalkan tempat sempurna ini kerana mereka berdua.. dan imah.. ya, yang rapat2 ngn aku ofcoz ISC fam.. aku pasti satu persatu memori daun pisang akan terungkai di sini.. untuk malam ni, aku pegi CS.. hehe.. aku pasti rindu tempat ni.. dan bazar karat.. walhal bukan beli ape2 pun [ok, ini penipuan besar] tapi suke tengok orang ramai2.. ntah ape tujuan agaknya.. haha.. tapi u ols nk tau? mng sale ok.. bocor purse mak.. nah sisipan gambar..

aku suke yg ni.. tp kak yati ckp tak cantik.. tibe2 rasa menyesal plak tak beli.. isk.. nk kene pegi lagi nih.. coz kak molly pun cm nak satu.. huhu


ok..aku pun suka yg ni.. ingat nk beli 2, satu kak yati n satu aku.. tp satu je yg ok.. ada lagi 2 dlm stor tu dua2 ada scar yang tak boleh di maafkan.. hehe.. kau tengok je la perangai aku, abes aku soh diorg kosongkan stor mng.. hahaha


pink ni cantik.. ingt kak yati suke.. tp dia tak suke pule.. tp cm sesuai utk puteri kan? mm tp cm over pule kecik2 da pakai mng kan? hehe jeles la aku nnt.. so, cancel.. puteri takpayah k.. puteri pakai yang princess je.. baru la kena ngan tema..


lepas tu, aku serbu bazar karat n belikan abg ju wallet.. cm cute.. dia cm getah ke pvc ke.. aku pun tatau nk describe.. ok, aku rasa mcm kaya raya plak skarang ni.. hahaha.. 


p/s: oh ya, mane barang untuk aku? dem..


Thursday, April 26, 2012

letter of resignation

hari ni, 26 April 2012.. hari yang bersejarah bagi aku dimana aku telah membuat perkara yang tidak pernah aku buat seumur hidup aku.. ye aku tahu, ini memang melankolik.. tidak seperti parasailing atau bungee jumping yang sememangnya aku impikan untuk buat sekurang-kurangnya sekali seumur hidup, tetapi ini lebih cenderung kepada perkara yang aku tak pernah fikirkan.. tapi aku buat.. bukan kerana terpaksa, tapi kerana penerimaan realiti..

otak tangkas memikirkan, tanpa ambil kira soal perasaan.. realiti perlu ditimbangkan dengan skala jitu.. aku tak boleh lagi berada didalam mana2 takuk yang membuatkan aku tidak bergerak.. ya, hari ini, aku telah membuat keputusan drastik dan tidak terjangka oleh banyak pihak..

pembukaan entry serius yang memang aku jangkakan.. setelah 2 tahun dan 6 bulan berkhidmat untuk UTM, banyak yang aku dah timba.. job experience are tremendous, great people, inspiring thoughts.. aku tak akan lupakan semua jasa itu.. walaupun kontrak aku telah disambung untuk jangka masa 2 tahun lagi, tapi realiti yang aku perlu ambil kira adalah matlamat career aku.. di mana aku tidak bercadang untuk stays long in contract mode.. cukup sekadar ini dan aku perlu bergerak untuk career development..

untuk masa awal penerimaan pekerjaan di UTM dulu, aku ok je.. tak fikir banyak pasal status contract ke, tetap ke, sementara ke.. sebab matlamat aku cuma job experience je dulu.. fresh grad kan? well like people said, beggars can't be choosy.. but not now.. not anymore.. dah tiba masa untuk melanjutkan langkah kehadapan.. ya, hari ini dalam sejarah, aku resign daripada kerja.. untuk menerima one better offer..

tak, aku tak pernah jangka akan berhenti kerja.. 


aku tahu, aku mesti ambil keputusan ini.. walaupun pada dasarnya, aku sebenarnya tak pasti sama ada aku bersedia atau tidak.. yang aku pasti sekarang, aku MESTI bersedia.. nobody said life would be easy.. dan aku yakin, rezeki Allah s.w.t ada di mana-mana..

resign letter aku adalah bagi melengkapkan contract yang aku da sign dengan UTM iaitu notis 30hari pemberhentian.. jadi, mulai daripada hari esok, aku akan pastikan aku ada sekurang-kurangnya satu aktiviti bermanfaat bagi memperingati warga UTM dan yang sewaktu dengannya.. kenapa esok? sebab aku rasa hari ni dah cukup heavy.. cukup lah.. i never thought that writing my own letter of resignation would be this hard.. **keadaan menjadi hening dan melankolik..

p/s: apa matlamat aku seterusnya? hehe rahsia.. nnt aku tulis buku k.. kah kah kah

Saturday, April 21, 2012

sesak napas

waktu rehat datang lagi.. ye, aku tengah class mcm biasa.. dan aku menghabiskan waktu dengan membaca buku akademia baru, dato' zaini ujang.. haa.. ni kalau dato' tau nih, mesti dia bangga coz aku usung ke hulu, ke hilir buku ni.. hee

tak perlu dramatis sangat, sebenarnya aku sedang buat research sket tentang strategic management.. and i believe that new academia is the best example.. bukan banyak organization yang mampu nak bukukan strategic planning mereka.. as far as i concern, aku belum nampak satu pun.. tp to depend on my tiny knowledge, aku yakin mesti ada juga organization lain buat..

sebenarnya aku memang tengah sesak napas skang nih.. bukan sebab penyakit kronik, tapi sebab ni gula2 ape yg member aku provide kat aku nih ha.. aku memang suke gula2 yang berasaskan mint.. tapi yang ni ha, melapau batas berangin dia.. smpai sesak napas.. haa hamek kau.. mencungap2 mcm ikan emas jadinya.. <--ye hyperbola di situ,

semalam ada sket celebration for my fellow friends.. life have to go on.. great people might come and go in our colorful life kan? so, this event lebih kepada farewell untuk jidah, dayat n imah.. ah imah, kau pindah depan pintu je.. langsung tak jauh dimata... tapi masih dekat di hati ye.. hehe.. nah sisipan gambar..


 eat. pray. love. :)


p/s: makan belacan, satu badan bau belacan.. namun kau tetap nak makan bukan?


Wednesday, March 28, 2012

dreams that came true

kan aku dah cakap, kalau buat laundry ni.. mesti rasa mcm buruh kasar... penat weh.. rasa seperti membancuh simen untuk buat bangunan.. haaa hyperbola sungguh di sana.. baiklah, kita ketepikan dulu kisah laundry yang tak akan habis ni.. entry kali ni ada unsur2 mistik yang tak berapa pasti tahapnya mcm mana.. tak lah terlalu hardcore sebab aku sendiri bukan jenis yang berani sangat [ah, penakut sebenarnya..] cerita pasal mimpi aku semalam.


semalam, aku tido awal.. tweet pun tak sempat.. penat sangat lah aku ni.. busy kalah menteri lah senang cite pada waktu siang tu.. tapi aku sure aku sempat basuh kaki sebelum tido.. ok, long story goes short, aku mimpi pergi memancing dengan kak amy.. aneh sungguh sebab aku tak pernah pandai memancing pun.. dalam mimpi tu aku cm peh, terer gile la.. dapat tangkap sekor ikan besar gile.. besar cengginih..


haaa.. terer tak terer aku? source


aku pergi fishing tu depan satu castle lama.. bila fikir balik, nampak horror.. tp time tu aku cm chill je.. takde prasaan takut pun.. lepas fishing, kitorg pun balik kat castle tu.. maybe kitorg bermalam kat situ.. dalam castle tu ada satu bilik cm dapur utk siang ikan.. tengah2 aku tunjuk skill siang ikan, kak amy keluar dari bilik tu.. aku cm biasa je.. sambung operation eh, siang ikan tersebut..


panic moment adalah bila, aku tiba2 dengar suara kak amy menjerit kuat.. "SYA! SYA!" seolah2 diserang sesuatu.. haaa.. berderau darah aku.. akibat terlalu takut, aku pun terjaga dari tido.. dalam keadaan berdebar2, aku pun tengok jam.. owh.. pukul 2.06 a.m.. aku pun mcm.. aa, mimpi rupenye.. takde pape lah


the most panic moment adalah bile aku dengar lagi suara kak amy jerit "SYA! SYA!" "SYA! SYA!" <-- iye, time ni aku dah tak tido.. aku dengar dengan jelas dan yang penting aku memang waras waku itu.. BERDERAU beb.. aku yang.. eh? apehal kak amy datang rumah aku pukul 2 pagi nih? hohooooiii


bagi memastikan yang aku waras, aku diam sebentar.. sebab pada pemikiran separa mamai aku waktu tu, kalau betul kak amy... mesti dia jerit lagi sekali [walhal, kalau betul kak amy.. mesti dia call aku kan?tak ke mamai pemikiran aku waktu tu? ceh] Jelas lagi sekali aku dengar suara perempuan terjerit2.. bila aku dengar bebetul, nada tu bukan nada panic, tapi nada marah, gaduh..


rupa2nya ada org bergaduh di luar sana.. perempuan dengan perempuan.. chinese, so aku tak faham ape diorg ckp.. tapi memang gegar la satu building nih.. phew.. lega weh [eh.. tak tak, bukan aku lega diorg bergaduh] lega lah.. sebab aku ingat aku memang ada dalam castle aneh sambil siang ikan besar.. kau tengok tahap imiginasi aku? macam budak tadika.. cis nasib baik aku tak bertindak di luar kawalan dengan terus call kak amy jam 2 pagi tu.. kalo tak, mengganggu je org tengah tido.. tengah2 malam weh.. mengarut sungguh!

p/s: i wish for dreams to came true.. not night mare! haha



Sunday, March 25, 2012

Somebody That I Used To Know

fight happens to everybody including with their love ones.. but a quarrel between friends will never the same as a quarrel between our own flesh and bloods.. when you were younger, things would be easier.. but stepping in the real world, as known as the grown ups world.. things get complicated.. it is not as easy to understand and to give solutions.. standing in the middle of the fight triggers my melancholic feelings deep within my inner souls.. instead of questioning why this thing happens? it change my thoughts of seeing you as somebody i used to know..





p/s: both of us know that things will never be the same again.. you have chosen your path dear.. i guess my love is no longer counts in you life..


element of surprise

celik mata dengan menikmati rancangan wipeout depan mata memang jelas menunjukkan matahari memang dah tegak di atas kepala.. berjanji untuk tidak online hari ni memang janji palsu yang memang tak sesuai dibuat ketika tiada sebarang plan dalam minda pada hujung minggu.. plan aku hari ini lebih kepada element of surprise.. dah dapat call from kak amy utk melaksanakan misi 2012.. misi ape? bukan misi di spital.. [oh ya, arwah nenek aku panggil nurse tu misi.. aku pun taktau nape.. maybe missy.. ntoh leh] tp misi yg penuh dengan element of surprise seperti ini..



seram bukan? mcm jilake..


p/s: siapa prank aku mcm ni, nescaya aku tikam beliau..


Saturday, March 17, 2012

rehat lagi

ni rehat lagi.. dah dah.. kau jangan nak pikir, aku ni belajar ke rehat? haruslah post2 aku sume pasal waktu rehat.. mane ade org blogging time tengah belajar? tu bukan belajar namenye.. tu kelas menulis entry ye.. aku pun pelik apehal lah hari nih active bebenor akal fikiran aku nk menulis.. mungkin sebab sadis tengok blog aku yg mula nak berhabuk sana sini.. kalau rumah aku nak naik habuk sikit je, kejap je aku dah tepis.. sapu, mop.. kau nampak tak kerajinan aku kat sana? ketara bukan?

ah sudah la.. aku penat merepek.. ni aku terlupe nak beli titbits.. sebab biasanya kalau mengantuk dalam kelas dan internet slow, aku akan mengunyah.. kalau terlampau mengantuk, aku akan makan seperti melantak tak makan berapa hari kat belakang.. aku masih ingat peristiwa kat sekolah..

mase tu aku form 3.. aku kuat belajar ye time tu.. aku rase lah.. tp aku sorg je rasa aku kuat belajar.. sebab cikgu sume rasa aku tak cukup berusaha ya.. [maklumlah tak pandai kat skolah dulu.. kelas pun kat hujung skali, tepi toilet plak tu] ah abaikan cite sedih aku.. ape yg aku nk ckp adelah habit makan dalam kelas ni.. time skolah dulu, ramai yg menyalahkan nasik kawah akibat mengantuk didalam kelas.. dimana aku tak nampak pun kesinambungan nasik kawah dengan mengantuk sehingga ke hari ni..

jadi sebagai solution, kami dibenarkan untuk makan dalam kelas.. tp makan gula or kismis je lah.. tp almaklumlah, budak2 kelas aku nih [bukan aku tau] memang pantang kalau cakap pasal makan memakan nih.. diorg pun makan nasik lemak ye dalam kelas.. mcm saitan.. org bagi betis, nak kepala.. mariyappah betei.. dapat sedas daripada cekgu aku [nama dan subjek dirahsiakan bagi kesejahteraan semua pihak]::

"tu siapa yang macam kambing mengunyah tak habis-habis dari tadi kat belakang tu?"

amek kau.. maunye tak tersembur sorg2.. dah la makan pass2 Tupperware.. tak hagak2.. hahahaha.. those were the good old days la kan? sekarang kalau nk buat lagi, memang tak masuk hakal..

dah, aku masih ada lagi nk di mentelaah.. eh?betul ke ayat aku tadi? ok la kot.. blog aku.. bukan tulis kat announcement board memane pun kan? ape kau kesah?


p/s: i wonder.. don't u miss me too?


take 5

the best word ever for me today is the take 5 break.. huhuhu.. puas dah aku mencatit assignment yang berlambak dalam buku 555.. peh, mmg style la kan? bawak kuar buku 555 tu bile nk cek ape lagi assignment belum siap.. perangai mcm ceti!


boleh ke classify assignment mcm hutang? mm mcm same kan? kah kah kah



nih apehal pantang ade break sikit nk blogging nih? apehal? ye lah, other social network mellow betei.. hahaha haruslah aku sikit-sikit blog.. sikit blog.. yang ketara berbuat benda lain.. sebok menaip walhal kelas sedang senyap sunyi.. kah kah kah lame pule take 5 ni.. adekah take 5 hours?


p/s: rindu pulak kat kak senduk..nanti jap aku pegi blogwalking kat blog ko k..

bad belly during school dinner

aku baru pas belajar benda baru.. different culture using same language but with different meaning.. aku tak sure kat area mana [haaa ketara tak focus sebenarnya] tapi diorg tak faham ape itu stomach ache.. instead diorg gunakan perkataan bad belly.. haaa dan satu lagi, school dinner tu bukan la maksudnya annual dinner ataupun compulsory dinner yg kita dok makan everytime jam 6 petang tu.... ianya adalah break time kat sekolah [pun tak tau kat mane ntah] slightly after our usual lunch hour..

ye aku dlm class..semester sudah bermula kembali.. aku marah betei bila internet connection amat slow motion di sini.. nak cucuk broadband, lupe bawa la pule.. ye, aku yg jenis online time class.. mane boleh tahan beb.. mengantuk.. yang penting wajah segar time lecturer sedang bg lecture.. creative tension tu blakang kire lah.. hehe

yang aku pelik pasal internet connection kat sini.. time blogging, laju la pule.. tapi pasal ape twitter tak kuar2? aku marah tau tak nih? marah!! <--over betei.. walhal tujuan utama ke sini adalah untuk belajar.. bukan analyze timeline ye.. baiklah, laju pula kadar typing words per second aku hari nih..

semalam layan final raja lawak 6.. aku suspek tak berapa dapat sambutan smpaikan diorg buat jugak live kat prima.. mcm biasa lah.. kalau tengok raja lawak pun.. aku just nk tengok jozan.. memang menghiburkan.. [tepuk-tepuk] tp aku amat tertarik dengan lawak shiro, part II.. ada part yg dia bgtau mcm mana nk selesaikan masalah sakit belakang..

aku tak la mcm nenek tua yg asyik sakit belakang [ok fine, takmo mengaku ye.. sakai] tapi selalu gak la sakit belakang.. maybe sebab tak egronomik time bekerja.. duduk depan computer bengkok, jalan melewang, men game meniarap, sms baring... [huish bile bace balik, teruk betei habit aku].. maybe sebab tu la aku cenderung sakit2 belakang.. tak masuk bekerja keras buat housekeeping lagi kan? ye la... aku kan rajin.. kah kah kah


long story goes short.. aku memang amat menumpukan perhatian bila shiro nk kasi tau cara mudah untuk menyelesaikan masalah sakit belakang.. caranya adalah:: setiap kali kau sakit belakang, kau pusinglah ke depan.. nnt dia tak jadi sakit belakang dah.. dia jadi sakit depan.. **ye aku mcm marah, dan ketawa.. sakai.. aku yg betul2 la menumpukan perhatian.. hahahha nak vids utk tontonan ramai..








ye aku tau ramai yg rasa raja lawak 6 ni tak brape menjadik.. tapi pada aku, ape2 pun yang pasal lawak ni.. yang penting mood penonton time menonton.. kalau lawak dia pecah perut bagai nak rak sekali pun, kau bayangkan kalau penonton tu dalam bad mood.. baru gadoh ngn bini ke.. kau pikir lawak tu akan buat diorg gelak ke? silap2 kena pelangkong ade lah..

sama gak ngn raja lawak 6 ni.. kalau mood kau masa kau tonton memang kau dah set nak gelak, percayalah.. memang gelak punye.. haha.. ok lah.. aku ni sedang menimba ilmu.. nnt aku sambung lagi merepek lain kali ye sayang..


p/s: why so silent dear? kinda miss U lah..

Thursday, March 15, 2012

papan puteh

kau tahu bukan kegunaan papan putih? whiteboard kate omputeh.. boleh tulis2, lukis2.. tapi bukan tu whiteboard yang aku maksudkan.. maksud aku, papan puteh cinta hati aku, wvu7586.. tak tak.. dia masih sebuah kereta.. kereta kesayangan aku.. tapi semenjak dua menjak malaysia dilanda hujan tak berhenti, sudah beberapa ketika since last aku cuci beliau.. sehingga beliau sudah mirip benar dengan whiteboard..

mane tak nye.. orang siap bole lukis2 dah atas tu.. mcm2 art work tertempel.. nak marah, tak tau sape.. tp kadang2 aku rasa diri sendiri pun ada tanda right sane sini kat kete.. kah kah kah.. jadik, hari ni aku nekad.. hujan ribut petir sekali pun aku tetap cuci kereta aku.. hehe


over bebenor tahap creative nih.. kalo ada ini kat kete aku, memang aku silambam si pelukis..


sekarang tiada lagi papan putih.. cuma putih berseri disukai ramai saje.. hehe baru lah kacak kereta aku.. :)


p/s: nih cerita karut tv3 ni patut tak aku masukkan dalam aduan rakyat?


Sunday, March 4, 2012

air dicincang tak akan putus

gile kau? mane ade orang cincang air? ape kejadahnye potong air pakai pisau? ah.. aku rasa dah tak relevan lagi peribahasa ni.. ye la.. dah kau tu nak pegi cincang air kenapa? kalau kau cincang daging ke, ayam ke, sedap jugak jadi rencah cegeti [spegeti dalam bahasa dino].. ni nak cincang air.. takde pekdahnye nox.. ah, ape merepeknye mukadimah aku di atas.. gasak lah..


ape yg aku nk cer mer ter der kat sini adelah, aku baru pas balik bermalam di rumah dino.. dia pun nk kasi tunjuk skill masak cegeti.. kemain lagi dengan tanaman harapan nk cabar kak ezani.. kah kah kah, aku sebagai sahabat setia.. ingin aku ucapkan, selamat mencuba rakan.. prestasi kau jauh lagi nak capai ke sana.. tp semangat dah ada.. itu yang kita mau... teruskan tatam.. aku sentiasa sokong dari tepi... [tepuk semangat!!] tu cerita semalam.. amace? sembangat bukan?


kau tengok? cegeti yang dihidangkan, cornflakes yang aku hadap dulu ye.. hahahahaha


kau abaikanlah muka kura2 dalam perahu, pura2 tak tahu aku tu.. [serious, aku rasa muka aku mcm kura2 kalau aku senyum cmtu.. dem].. dah la tak habis2 mendendangkan lagi 'ku gigit gigit cuping telinga kecil mu'.. HEY HEY!! aku tak tau la.. nape aku tak boleh blah langsung dengan lagu gigit gigit nih.. aku geli yang meremang tengkuk ye.. dan iya, sayda terus menyanyi gembira sambil petik2 jari.. terhibur betul aku.. hahahaha.. thanx for a very nice 24hours dino..

dah, aku nak bertafakur pula.. good bye


p/s: fikir sebelum buat.. timbang sebelum cakap..


Wednesday, February 22, 2012

karaoke ok?

ni salah satu daripada sebab kenapa aku tak boleh tido hari tu.. ni saytam punye pasal la ni.. pegi cerita hantu kat aku malam2.. mengalir2 air mata aku.. tambah lagi dengan video yang disediakan.. so, aku rasa wajib untuk dikongsi bersama..



aku tak nak pergi karaoke lagi..


p/s: ok.. itu amat menipu..

the lord of tiada kerja

setelah lama aku tak melayari internet utk perkara2 lawak.. hari ni, aku dah temui salah satu penemuan exclusive.. memang boleh dikategorikan sebagai the lord of tiada kerja.. hehe.. lepas matlutfi dah glamour.. aku tak berapa mengikuti perkembangan beliau lagi.. bukan ape, dia masih bagus.. tp aku rasa ramai lg boleh up kan dia di blog.. so, aku berundur.. dan mula mengumpulkan task2 bernas yang baru.. hehe.. tp permulaan carian, pasti lah johan n zizan.. dan seterusnya, mana2 yang terlintas, ter accident, terlanggar.. maka terjumpa.. mcm yg ni.. dahsyat punye kantoi..




lihat? sampai cameraman terketar2 gelak time recording.. hahahaha


p/s: nasi ayam rempah ni mmg addictive.. aku suspek ada marijuana dalam kandungannya.. hey hey

Monday, February 20, 2012

penulis tegar

selama aku tidak menulis di blog ini, sebenarnya aku ada menulis di blog lain.. tak tak... tak bermaksud aku meninggalkan blog ini.. aku cuma menulis untuk sebuah task bagi satu course di tempat kerja.. rasa mcm tak manis plak kalo aku tak declare kat blog sendiri.. nnt majok plak blog ni.. eh? huhu..


baiklah, tanpa membuang masa.. mari aku memperkenalkan blog ini.. blog ini dibangunkan untuk promote cyber security awareness.. ni aku quote daripada blog yg aku tulis sendiri.. hehe


"The BerkatSelamat Team consist of three members. We are participants from 1Citizen Training for Trainers program. Sharing the same thought of extra care during internet surfing, this team has build up a blog focusing on awareness on online ethics and other related topic concerning online behavior. "

wanna know more? visit berkatselamat.blogspot.com hehehe


jadi.. aku takdelah sampai menanaktirikan blog sendiri utk menulis blog ni.. aku just tulis utk task tu je.. tu yg kurang entry bulan ni.. hee.. alasan alasan.. mmg bijak kasi alasan absya nih kan? huhu baiklah..sehingga di lain entry..


p/s: once a blogger, always a blogger.. kah kah kah



Sunday, February 19, 2012

wanna know the truth?

here is some confession.. the truth is..





isn't that obvious?


p/s: did curiosity always kills the cat?


people on earth

memang aku rindu nak menulis.. tapi life getting busy pizie lately.. tahun nih la.. stakat nih.. memang agak busy.. but i guess alhamdulillah.. things are getting in control starting next month.. insya'allah.. mcm biasa lah, kita hanya mampu merancang.. hanya allah yang menentukan... selama kau ku tinggalkan, banyak perkara yang berlaku.. [ah,apehal dah mula berbaur jiwang miwang nih? hey hey.. so not me ok] ah, ketepikan ego aku di sana.. cm biasalah.. hal kerja.. banyak benda berlaku.. nak tulis pun malas.. let what happen in office, stays in office.. hehe [bajet what happen in vegas, stays in vegas la nih]

baiklah.. setelah sekian lama aku tak berkongsi cerita, hari ni aku nak share satu gambar menarik dan jitu.. khas utk semua yg sedang membaca.. tak kira asal dari mana, umur berapa.. sume pun boleh tengok.. kalau tengok tv, ni kire kategori U.. umum dan sesuai ditonton oleh segenap lapisan masyarakat.. hehe



jitu bukan?



itu saja untuk entry kali ni.. sekian


p/s: shall i wait for u who comes only in my dreams?




Thursday, February 2, 2012

pulau sibu: final day :(

ini lah punca kenapa aku dah mcm negrito asli sekarang..


banana boat! dengan hempasan kilat sebanyak 2 kali..

ISC Fam :)



mcm kat hawaii daa..



gambar2 moment2 terakhir di pulau sibu :(


ni gelap pulau sibu minggu lepas tak habis lagi.. mau tambah lagi gelap PD esok.. ye aku akan ke PD esok ye.. dengar kata stay kat Avillion.. rm650++ per night.. hehe jgn jeles nox.. kelass tau.. walhal packing pun tak lagi.. hey hey


p/s: the truth is.. less is more :)


pulau sibu: day two

haaa... apehal aku cam sembangat betei mengupdate blog hari nih.. kah kah kah.. ah, gasak lah.. sebelum aku meneruskan penulisan.. aku ingin mengucapkan sejuta tahniah kepada faizal tahir kerana dapat 2nd runner up kat AJL.. hehe [tak pasal-pasal? eeh.. sukati la.. blog aku kot? hahaha] baiklah, ape yg kami buat at day 2? kami telah berbengkel dengan sangat serious.. di mana semua staf dibahagikan kepada 3 kumpulan utk tetapkan kpi masing2.. then student sume kena brainstorm utk tetapkan perancangan aktiviti tahunan mereka mengikut spesifikasi yang telah ditetapkan.. semua perlu bekerja keras utk present hasil masing2 pada sebelah malam.. berpeluh2 kitorg mengasak otak masing2.. <--agak hyperbola di situ.. hehe nah sisipan gambar




tampak kerja keras di situ.. memang jitu :) mane aku? hey hey.. ni yg tak suke jadi tukang pegang camera nih.. hey hey



pada jam 2.30 petang, kami telah pergi utk menjelajah pulau dalam sesi jungle tracking.. hee..malas nk describe.. nah tengok gambar sudah cukup..




one side of the island



reached the most beautiful place in the island..



the other side of the island



from top.. yes, we love isc :)



di mana terkantoinya stokin pink di sebalik seluar loreng ketua kontijen.. kah kah kah


all memorable moments la weh.. everytime aku tengok balik gambar2 ni, serious terasa riang gembira gamaknya.. tp sayang.. at the end of this actually ada flying fox.. aku takde plak gambar time tu.. serious, aku gagah dan berani gila time naik flying fox tuuu.. betul.. tak tipu.. hehehe.. sebelah malam pulak, bengkel diteruskan dengan presentation student.. brilliant ideas of high impact activities.. dan kami teruskan dengan penetapan kpi dan penyediaan laporan akhir aktiviti.. bukan ape.. sume sanggup compress kerja malam ni gak.. sbb nk bersantai esoknya.. jadi, semua pasukan bergerak dengan penuh sembangat sekali.. huhu sehingga lewat malam.. huhu.. nantikan pulau sibu day 3.. hihi


p/s: actually, i got no idea mcm mane nk memperbetulkan keadaan.. no no.. actually aku tak faham pun ape situation ni sebenarnya.. boleh tak kau berterus terang?



pulau sibu: day one

sebelum aku menulis yang lebih2 di dalam twitter.. adelah lebih baik aku sambung penulisan.. hehe nak tau ape yg jadik pada hari pertama kat pulau sibu? 1st sekali, sebelum naik feri [tak tak, aku rasa serious seperti bot besar je.. sebab dia tak sebesar feri pun] aku telah pun mengambil sebijik pil untuk mengelakkan kemabukan laut.. aku kalau naik roller coaster ke, speed boat utk snorkeling ke, banana boat ke, takde plak rasa nk mabuk2 segala.. tp tak tau la bila journey yg tak extreme nih, aku cenderung nk mabuk2... ah.. ngade2 sungguh.. tp aku terpaksa melayang mengada-ngada nih dengan mengambil prevention pil.. agar aku tak terbluek di khalayak ramai.. yang hasilnya akan membuat semua org sekeliling juga turut terbluek sama.. haaa keji sungguh description ini.. dah dah.. ni gambar dalam mini feri.. hehe suke-suki aku kasi nama kenderaan tersebut..


rare weh nk tengok hadi senyum cmni.. hehe :)


ok.. setibanya kitorg kat sana.. we all have some lunch.. pastu the guys tu tak reti2 lagi ke? hari jumaat kot? dah dah.. pergi sembahyang jumaat kat sana.. and guess what? jumpa retis ye kat sana.. hehe.. ntah sape ntah nama dia.. tp mm aku tak kenal la sebenarnya.. kata dr, artis keluaran anak wayang.. hafiz kot kalo tak silap.. nampak dia cm sedang bercuti dengan family dia.. so, kitorg pun takde la mengganggu ketenteraman dia.. ye la.. mesti nk privacy.. kalo tak, buat apa diorg pilih private island as vacation venue at the 1st place kan? [ape?private island? hehe yezza.. we went to sibu island resort, and yes.. its a private island.. takde rumah2 or penduduk kampung lain melainkan resort tu saje di atas pulau berkenaan.. amace? tenang tak tenang?kah kah kah] baiklah.. korg, sekarang dah boleh melupakan segala iklan keseronokan di atas.. kenapa? sebab sekarang nih adelah time untuk berbengkel.. dalam erti kata sebenar.. hehehe

bengkel start ngn pengurusan aktiviti secara berkesan oleh en. fauzi.. banyak input.. banyak soalan.. very great explanation for all student representatives.. diorg cm biasa, banyak soalan terkumpul dan terbuku di hati telah di luahkan di sana.. semua berkenaan dengan pengurusan aktiviti dan pembangunan mahasiswa.. baiklah.. sebenarnya kalau aku nk tulis inti pati bengkel, mau nye sampai besok tak abis.. so, aku sisipkan je la gambar berbengkel.. hehe


nampak tak semua org focus? haaa.. bukti dedikasi..


sebelah petang, kami mengambil peluang untuk beriadah.. hehe.. banyak aktiviti menarik di sana.. yang penting they are all F.O.C :) ape yg kitorg buat petang tu? ni ha..



archery



pocho2 [versi semangat punye]


dan tidak ketinggalan, sunset aerobic.. di mana instructor nya tidak lain dan tidak bukan...


ketua kontijen :) kak amy.. tarraaa... [keadaan menjadi amat gamat.. hehe]


sebelah malam pulak.. bengkel di sambung dengan introduction to online activity application using Student Activity Management System.. yang diconduct sendiri oleh aku..hehehe :).. malu lah nk upload gambar sendiri.. [oh ini penipuan besar] haha.. tp serious.. interesting ok.. [sendiri masuk bakul, sendiri kasi angkat..] hehe.. tak lama, dari pukul 8 sampai jam 10 pm sahaja.. then, we all went for nigth walk.. hehe interesting kan? hehe.. ok.. sehingga di lain lembaran..



p/s: anda berani menyahut cabaran? tunjukkan keberanian anda..


pulau sibu, kau pernah aku jejaki :)

assalamualaikum dan selamat sejahteri.. ape kabar anda di sana? saya di sini baik2 saja.. [gaya2 pan pal time darjah 5] sebenarnya hari ni aku nk bukak cite pasal bengkel di pulau sibu baru2 nih.. walaupun sebenarnya ramai yang menganggap pulau sibu tu di sarawak, sebenarnya tidak ye rakan2.. pulau sibu tu kat johor je sebenarnya.. tp mabuk laut gak la naik feri/speed boat gi sane.. baiklah, aku nk mula bercerita..

minggu lepas, hari jumaat.. kitorg satu office da pergi ke pulau sibu untuk satu bengkel pemantapan aktiviti mahasiswa antarabangsa serta penetapan kpi staf.. haa.. kemain panjang tajuk bengkel nih.. terkumat-kamit aku menghapal nama bengkel nk kasi terang kat sume org dalam emel.. maklumlah.. retis, karang kalau tak letak auto reply, semua org carik aku.. haaa.. [don't worry.. aku dah pun reply semua email2 yang bersusun secara teratur kat dalam inbox ye.. hehehe]

janji melayu mengatakan jam 6.45am, semua perlu berada di perkarangan office untuk naik bas.. kak amy [ketua kontijen.. err atau lebih sesuai panggil komando wanita] bersama seluar lorengnya telah memberi arahan tegas satu hari sebelum perjalanan.. kak amy ni punya tegas, smpaikan ada yg terkecut2 perut ketika menerima arahan.. ada juga yang menahan untuk ke tandas semata-mata untuk menerima arahan daripada beliau.. ah, pendek kata [panjang tak kata apa2] dia memang mak mertua dhia la.. haaa

ape aku da melalut kat atas.. sebenarnya aku nk cakap, plan gerak jam 6.45.. tak, tipu sebenarnya gerak jam 7.30 haaa... tak kejung plak tunggu kat luar office kan? dengan perasaan yang lurus, aku pun percaya kepada ketua kontijen mengatakan perjalanan akan mengambil masa selama 3 jam lebih.. huh.. walhal tak sampai 2 jam dah sampai dah kat jeti tanjung leman.. ceh.. hehehe

kontijen kami adalah seramai 18 org.. termasuk 5 org international student.. diorg ni wakil2 pelajar yang telah dipilih melalui suatu pilihanraya.. kira yang terbaik lah nih.. yang lain2 semua staff office aku.. eeeh, mau nye tak seronok.. malahan dua ronok dan tiga ronok sekali.. mana tak nya.. baru sampai jeti tanjung leman, gambar yang di ambil ada lah dalam 100 keping.. yang penting hanya 2-3 keping gambar je yg terlepas tanpa aku berada didalamnya.. haaaaa tu motif utama bergambar.. ingat! itu prinsip hidup..

ah.. panjang pula entry ini.. aku sebenarnya tengah bosan menunggu kereta tengah service ni.. ape lagi? dah tentu lah menulis merupakan jalan terbaik utk membuang masa yang terluang nih, kan sayang? :) nah aku sisipkan gambar bergembira di sana.. :)



Nih baru kat jeti.. belum sampai lagi dah galak ye sume org.. isk3



p/s: kalau u betul2 berani, declare your feelings towards me! amacam? ada bran?